Ce este ceviche? Ceviche, cebiche, seviche sau sebiche este un preparat pe baza de peste si fructe de mare crude, marinate intr-o baza acida, fara a fi tratate termic.

Cum „gateste” zeama de citrice carnea de peste? Tehnic vorbind, acidul citric actioneaza asupra proteinelor din peste alterandu-le moleculele. Cand carnea de peste este scufundata in sucul de lamaie acest proces de „alterare” face ca suprafara carnii sa fie albicioasa, ca si cand ar fi fost in contact cu caldura.

Ceviche este un preparat popular pe coasta Pacificului, in America Latina. Se spune ca originea lui ar fi in Peru, unde este considerat a fi mancarea traditionala.

Este un antreu grozav de bun, usor picant, usor aromat, racoritor. Se insoteste de obicei cu garnitura de cartofi dulci, porumb, avocado, plantain ori … dovleac.

Marius a pregatit la Sanatatea in Bucate o reteta de ceviche rapida si gustoasa, ce combina texturi si arome speciale: boabe de porumb crocante, dovleac copt mangaietor de dulce, frunze fresh de coriandru.

Ceviche de ton cu porumb prajit

  • ton proaspat
  • dovleac copt
  • susan
  • lamaie
  • coriandru proaspat
  • porumb prajit
  • ulei de masline
  • chili flakes
  • sare

Intr-un bol, pregateste amestecul pentru marinat din: zeama de la o lamaie (sau lime), fulgi de chili,  un strop de ulei de masline, sare.

Taie bucata de ton proaspat in cubulete de marime medie si  lasa-le la marinat timp de 10-15 minute in amestecul acid. Carnea de ton se va albi la suprafata iar in interior va ramane rozie si suculenta.

Dupa ce s-a scurs timpul de marinare, presara deasupra tonului seminte de susan si serveste-l cu bucatele de dovleac copt, porumb prajit si coriandru proaspat. Simplu si delicios!

Vezi si retele:

Ceviche de creveti

Salata de naut cu fructe de mare