Placintele codrenesti, placintele pe lespede sau placintele ardelenesti sunt placinte din batrani, taranesti, facute dintr-un aluat moale, cu umplutura dulce ori sarata, coapte pe vatra sau intr-o tigaie unsa cu foarte putin ulei.
La Sanatatea in Bucate, Marius a pregatit placintele codrenesti cu doua feluri de umpluturi sarate: branza cu ceapa verde si marar si cartof si ceapa calita. Le mai poti umple cu varza ori, cand ies verdeturile de primavara, cu loboda, spanac sau cu mere ori magiun (silvoita) daca vrei un desert simplu si bun.
Placinte codrenesti
Pentru aluat
- 1 kg faina
- 15 g drojdie
- zahar
- putin ulei
- sare
- 600 ml apa calduta
Pentru umplutura:
- branza
- ceapa verde
- marar
- aromatice
sau
- cartof fiert zdrobit
- ceapa calita
- piper
sau
- loboda
- ceapa verde
- marar
Cerne faina si fa un cuib in mijloc, unde amesteca drojdia cu un varf de lingurita de zahar. Toarna un strop de apa calduta peste ele, amesteca putin si acopera cu faina. Asta e maiaua care va face aluatul sa dospeasca.
Lasa 10 minute sa creasca maiaua apoi, adauga sarea si apa calduta putin cate putin. Amesteca maiaua si apa si umezeste toata faina. Framanta un aluat moale vreo 10 minute. Acopera cu un stergar curat si lasa la crescut o ora.
Dupa ce a crescut, intinde cu o foaie subtire de aluat, pune la mijloc umplutura si impatureste placinta, apoi coace-o intr-o tigaie unsa cu foarte putin ulei, presand cu o spatula de lemn pana ce se rumeneste.
Incearca si reteta: Placinta cu carne de capra