La Grande Carriole Franco-Roumaine este turneul in cadrul caruia Chefi romani sunt invitati sa gateasca pentru publicul francez preparate traditionale romanesti, pentru promovarea gastronomiei romanesti in Franta.

Turneul se desfasoara in completarea manifestarilor culturale din cadrul Sezonului Franta-Romania 2019 (27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019)

Evenimentul La Grande Carriole Franco-Roumaine a inceput anul acesta la Paris la EP7 (restaurant/cafenea culturala), unde Chef Ioan Bebeselea de la Syndicat Gourmet din Sibiu gateste pe final de ianuarie. O alegere buna, avand in vedere ca in 2019 Sibiul este Regiune Gastronomica Europeana.

Vor continua sa promoveze gastronomia romaneasca in alte orase din Franta si:

  • Chef Ioan Susala (Rare Food Services) – Bordeaux
  • Chef Nico Lontras (Rare Food Services) – Grenoble si MontpellierL-am intrebat pe Chef Nico Lontras cu ce ganduri pleaca la Montpellier si iata ce ne-a raspuns:„A venit timpul sa aratam valoarea gastronomica a acestei tari, sa fim mandri de sarmalele noastre si de bunicii nostri. A venit timpul sa fim mandri cu bucatarii nostri si sa le apreciem munca si sa intelegem ca Romania trebuie sa se hraneasca pe sine cu productia proprie. A venit timpul sa plecam in tari straine sa ne promovam cultura gastronomica si ingredientele romanesti. Acestea sunt gandurile cu care plec in Franta.”

    Mai ai in plan si alte proiecte de promovare a gastronomiei romanesti?

    „Da, plec si la Grenoble in 3 februarie pentru doua saptamani sa fac un meniu la un restaurant acolo. Timp de doua saptamani vom avea zilnic o recomandare/un meniu romanesc. Vom incheia cu o cina – 5 course menu.” ne-a declarat Chef Nico Lontras.

Citeste si: Chef Nico Lontras si bucataria romaneasca la Grenoble

  • Chef Horia Simon (Cluj) – Marsilia

L-am intrebat pe Chef Horia Simon in ce masura crede in Noua Bucatarie Romaneasca. Iata ce ne-a raspuns:

„Intotdeauna am zis ca, daca acum 100 de ani, unii de varsta noastra mergeau sa moara pentru tara, noi macar atat putem face, sa mergem sa gatim pentru tara fara sa avem pretentii financiare si stiu eu ce alte si alte facilitati.

In 2015 am avut o gateala cu domnul Groza la Bruxelles. Ambasada Romaniei a organizat un event caritabil si de prezentare a gastronomiei/enologiei romanesti in cercurile inalte de acolo. In fine, nu noi am fost prima optiune, prima optiune a fost un domn (al carui nume nu-l  dezvalui) celebru care ne-a facut de ras pe acolo.

Tin sa precizez ca acolo am gatit impreuna cu Pierre Wynants , 3 stele Michelin (un fel de Bocuse al belgienilor).

Astazi sunt putin mai linistit. Suntem o mana de oameni pasionati, profesionisti, dar mai ales o mana de oameni care inteleg ce inseamna (sau ce ar trebui sa insemne) bucataria romaneasca si transformarea ei.

Sigur, eu personal, nu cred ca avem inca bine definit conceptul de Noua Bucatarie Romaneasca.

Cred cu tarie in acest concept, dar, de asemenea, cred ca momentan este doar un manifest care poate deveni un lucru serios, un brand de tara si o directie gastronomica, daca se implica din ce in ce mai multi actori. Fenomenele de acest gen nu sunt miscate doar de o singura energie, niciodata.” ne-a declarat Chef Horia Simion.

Sezonul Franta – Romania 2019 cuprinde o serie de evenimente organizate in orase din Franta si Romania, cu scopul de a oferi ocazia publicului roman si francez de a avea o perspectiva noua asupra societatilor noastre si a relatiilor lor in Europa.

Dupa acelasi model, incepand cu luna aprilie 2019, cativa Chefi francezi vor fi prezenti Romania pentru a gati si promova gastronomia franceza.

Citeste si despre: Un restaurant romanesc in top 5 restaurante din Paris

Sursa info&foto: saisonfranceroumanie.com  si FB La Grande Carriole Franco-Roumaine