2019 este anul in care Sibiul va fi Regiune Gastronomica Europeana. Ce inseamna asta? Pe scurt, programul Regiune Gastronomica Europeana isi propune sa ofere turistilor posibilitatea de a descoperi preparatele traditionale si ingredientele specifice zonei Sibiului.

Bugetul estimat: 8.659.220 de euro

Cine acorda titlul de Regiune Gastronomica Europeana?

IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) este organismul care acorda titlurile de Regiune Gastronomica Europeana, (European Region of Gastronomy). Este o organizatie non-profit infiintata in 2012, ce actioneaza in zona gastronomiei, culturii si turismului, cu sprijinul institutiilor europene.

Care este scopul IGCAT?

Expertii IGCAT isi reunesc fortele pentru a aduce in lumina produse locale si pentru a construi legaturi in interiorul comunitatilor, stimuland gandirea antreprenoriala, creativitatea si inovatia bazate pe traditii si mostenirea culturala.

Proiecte desfasurate in cadrul European Region of Gastronomy:
• European Region of Gastronomy Award and Platform
• European Young Chef Award
• Events and Destination Management
• Cities of Culture
• Local Food Gift Award

Intentia IGCAT este aceea de a contribui la o calitate mai buna a vietii in regiunile europene, prin evidentierea trasaturilor gastronomice specifice, educand oamenii sa se hraneasca sanatos si sustenabil si sa stimuleze inovatia in domeniul gastronomiei.

Citeste si despre: Telemeaua de Sibiu, produs cu IGP (Indicatie Geografica Protejata)

Young Chef Ambassador

In cadrul programului Regiune Gastronomica Europeana, IGCAT organizeaza in fiecare an competitia European Young Chef Award la care participa tineri bucatari ai Regiunilor Gastronomice Europene pentru a raspandi mesajul diversitatii culturale si gastronomice.

In 2017 regiunea Sibiului a fost reprezentata la aceasta competitie de Alin Barabancea. Alin a pregatit balotina de oaie cu flan de legume si sos de ceapa acidulata, povestind juriului despre transhumanta, tocana de oaie si ciobanii din Marginimea Sibiului.

In 2016, la aceeasi competitie, Regiunea Sibiu a fost reprezentata de Daniel Joarza. Mostenind pasiunea de a gati de la mama si bunica lui, Daniel este un autodidact. Dupa ce a studiat Management la Sibiu, a lucrat in cateva restaurante din Germania apoi s-a intors acasa unde si-a desavarsit talentul. Acum este Chef la Syndicat Gourmet, in Sibiu. In cadrul competitiei din 2016, Daniel a pregatit o varianta moderna a retetei de ciolan de porc cu fasole.

Prin participarea la concurs, Alin si Daniel au devenit ambasadori ai Programului Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.

Citeste si articolul: Andra Andriuc, castigatoarea European Young Chef Award

Vezi si retetele pe care Daniel Joarza le-a pregatit la Sanatatea in Bucate: noatin cu piure de dovleac si jumari de hribi afumate si tocana de ceapa cu mamaliga.

Alte regiuni care au primit pana acum titlul de Regiune Gastronomica Europeana

2016: Minho (Portugalia), Catalonia (Spania)
2017: Riga-Gauja (Letonia), Lombardia de Est (Italia), Aarhus (Danemarca)
2018: Provincia Noord-Brabant (Olanda), Galway (Irlanda)
2019: Regiunea Egeei de Sud (Grecia), Sibiu (Romania)

Ce promite dosarul de candidatura?

Dezvoltarea pietelor agro-alimentare pentru a sustine agrobiodiversitatea si sustenabilitatea produselor locale, organizarea de festivaluri de cultura gastronomica, ateliere gastronomice traditionale in satele regiunii, promovarea gospodăriilor taranesti si a unor circuite gastronomice, sunt cateva dintre ideile existente in dosarul de candidatura.

In acelasi document se mentioneaza si ca autoritatile isi propun sa influenteze meniurile restaurantelor din zona, printr-un program de dezvoltare a marcii ”Gust local” si se pomeneste si un program de cercetare ”Banca de soiuri si resurse locale”.

Ce s-a intamplat pana acum in programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana?

Participare la Targul de Turism al Romaniei noiembrie 2017

Regiunea Sibiu si-a spus povestea prin degustari pregatite si animate de catre cei doi ambasadori ai programului, bucatarii Alin Barabancea si Daniel Joarza.
Gustarile pregatite au reprezentat trei zone distincte ale Regiunii Sibiu:
– limba de vita cu sos de heciumpecium – zona de nord, Municipiul Medias
– pastrav afumat pe pat de mamaliga prajita cu dulceata de ardei iute – Tara Oltului
– sfecla coapta si afumata cu crema de branza, nuca prajita si frunze de macris – Marginimea Sibiului.

O sesiune a fost dedicata si celor mai importanti tur-operatori din Romania, pentru a le prezenta programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.

Intalniri importante pentru programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019 au avut loc cu reprezentantii Ambasadei SUA in Romania, Ambasadei Frantei si ai Ministerului Afacerilor Externe dar si cu cei mai importanti tur-operatori din Romania.

Intalnire cu reprezentantii restaurantelor din Sibiu

Pe 16 ianuarie 2018 a avut loc prima intalnire cu reprezentantii unitatilor de alimentatie publica din categoria restaurante si bistro. Printre temele abordate:
– Personalul (lipsa de personal, instruirea, fidelizarea, invatamantul dual);
– Implicarea producatorilor si invitarea lor la discutiile viitoare;
– Materie prima locala;
– European Young Chef Award;
– Extinderea agendelor de evenimente pe perioada de iarna;
– Oportunitati de promovare (participarea la Targul de Turism de la Bucuresti);
– Parcarile din zona centrala;
– Toaletele publice pe perioada iernii.

Intalnire cu bucatarii din judetul Sibiu

Pe 30 ianuarie 2018 a avut loc prima intalnire cu bucatarii din judetul Sibiu, moderata de Maximilian Dragan, coordonatorul Programului SRGE.

Printre altele, temele de discutie au fost:

– Locul si rolul bucatarilor in cadrul Programului SRGE 2019 (discutie deschisa)
– Colaborarea internationala cu Regiunile membre ale platformei
– European Young Chef Award – preselectia locala si participarea finalistului la concursul international din Galway, Irlanda intre 25-27 noiembrie 2018
– Constituirea Grupului de Lucru – Bucatarii ca structura consultativa in cadrul Programului.

Ce au facut altii?

Catalonia a fost pionier in programul European Region of Gastronomy.

Cu preparate specifice fiecarei regiuni atat de diferite ca relief si ingrediente, bucataria catalana a devenit un model gastronomic de urmat pentru intreaga lume. Datorita produselor locale si a vinurilor produse aici (sunt 11 vinuri cu denumire de origine controlata) Catalonia a devenit o destinatie gourmet, iar recunoasterea s-a produs si atunci cand, in 2016, a primit titlul de Regiune Gastronomica Europeana.

In cadrul proiectului, asociati, stakeholderi si localnici s-au reunit pentru a promova gastronomia catalana. In jur de 700 de entitati din administratie publica, agentii de turism, hoteluri si restaurante, muzee si institutii de invatamant au fost implicate in proiect.

Cu totii au colaborat entuziasmati de ideea de a demonstra cu mandrie ca bucataria lor este caracterizata de unicitate si-i diferentiaza de alte teritorii.

Programul a avut mai multe directii:

Gastronomie si dezvoltare locala
Gastronomie, nutritie, sanatate si educatie
Gastronomie, traditii si identitate
Gastronomie si turism
Gastronomie si comunicare
Gastronomie si formare – pentru ca aceasta regiune sa fie considerata un lider in gastronomie, trebuie sa aiba si oameni formati in aceasta directie. Gastronomia ar trebui sa fie o materie predata in Universitati.
Gastronomie si inovatie
Gastronomie si economie
Gastronomie si internationalizare

Cei implicati in proiect au creat “Som Gastronomia” (We are gastronomy) – actiune care continua sa lege toate sectoarele, subliniind diferentele ce caracterizeaza fiecare zona.

Programul Som Gastronomia inca functioneaza. In primele zile ale lunii ianuarie 2018 pe pagina de FB Som Gastronomia se anunta ca sunt peste 300 de restaurante in Catalonia unde poate fi degustat un meniu special conceput pe baza de produse de sezon, de la producatori locali, de aproape. Il puteti vedea aici.

 

Citeste si articolul: Joa Si Regiunea Gastronomica Europeana

Sursa info: www.turnulsfatului.rowww.somgastronomia.catwww.europeanregionofgastronomy.orgwww.facebook.com/SibiuRegiuneGastronomicaEuropeana, www.patrimoni.gencat.cat/

Foto: Facebook Sibiu Regiune Gastronomica Europeana