Daniel Joarza – Young Chef Ambassador Sibiu Regiune Gastronomica Europeana si unul dintre Chefii din bucataria de la Syndicat Gourmet a venit la noi tocmai de la Sibiu. A adus cu el ingrediente locale si doua preparate ce imbina bucataria traditionala cu cea moderna: noatin cu piure de dovleac si jumari de hribi afumate si tocana de ceapa cu mamaliga.

Citeste si articolul: Joa si Regiunea Gastronomica Europeana

Noatin cu piure de dovleac si jumari de hribi afumate 

  • carne de noatin (berbecut/carlan)
  • hribi
  • ceapa rosie
  • usturoi
  • unt
  • sare
  • piper

Carnea (muschiul) se curata de pe oase. Oasele se dau la cuptor la 220 e grade, sa se coaca si sa se afume, apoi se pun la fiert cu legume, la foc mic, 2-4 ore pana obtinem un stock.

Ceapa rosie se taie in jumatate si se rumeneste cu torta apoi se stropeste cu ulei si se trimite in cuptor sa se coaca.

Dovleacul se taie in cubulete care se prajesc in unt apoi se coc in cuptor. Din el facem un piure fin.

Intr-o tigaie punem o picatura de ulei cu unt, usturoi si o crenguta de cimbru. Muschiuletul care s-a odihnit la temperatura camerei se rumeneste in tigaie pentru cateva minute pe ambele parti. Dupa aceea se lasa la odihnit. In uleiul ramas se rumenesc hribii.

Tocana de ceapa cu mamaliga 

  • ceapa
  • slanina
  • branza
  • boia afumata dulce
  • suc de rosii
  • cimbru
  • frunze de dafin
  • ulei
  • sare
  • piper
  • ou posat
  • mamaliga

Muraturi:

  • suc de sfecla rosie coapta
  • anason stelat
  • cuisoare
  • conopida
  • otet
  • apa
  • sare
  • zahar

Facem un cous cous de conopida – razuim conopida pe razatoarea mare. Intr-o oala amestecam otet, suc de sfecla rosie si apa, cu anason stelat, cuisoare, zahar, sare. Punem pe foc, sa ajunga la punctul de fierbere, dar sa nu clocoteasca. Adaugam conopida razuita.

Ceapa se toaca fin si se caleste in ulei incins. Adaugam frunze de dafin si sare, suc de rosii, o crenguta de cimbru si boia afumata si lasam la foc mic, sa scada.

Intre timp, facem o mamaliga simpla. Feliile de slanina se cresteaza si se rumenesc in tigaie cu felii de mamaliga. Oul se scufunda in apa aflata la punctul de fierbere.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 28 ianuarie 2018: Noatin cu piure de dovleac | Tocana de ceapa cu mamaliga

Incearca si alte retete pregatite la Sanatatea in Bucate!