„Paul Bocuse a murit. Gastronomia este in doliu. Monsieur Paul era Franta. Simplitate si generozitate.” este o parte din mesajul pe care Gérard Collomb, actual Ministru de Interne al Frantei si fost primar al orasului Lyon l-a transmis pe Twitter pe 20 ianuarie 2018, ziua in care marele Paul Bocuse s-a stins, la 91 de ani. Este, poate, cea mai scurta si clara caracterizare a unei mari personalitati din lumea culinara.
Cine a fost Paul Bocuse?
Paul Bocuse s-a nascut pe 11 februarie 1926 aproape de Lyon, la Collonges-au-Mont-d’Or, intr-o familie cu o lunga traditie culinara. Si tatal si bunicul lui au fost proprietari de restaurant inca din secolul al XVII-lea.
Bocuse incepe cariera in domeniul gastronomiei in 1946, sub ghidarea lui Eugénie Brazier (La Mère Brazier) – prima femeie Chef care a obtinut trei stele Michelin (1933)
In 1956, Paul Bocuse gateste alaturi de tatal sau in bucataria restaurantului familiei Hôtel du Pont de Collonges, iar in 1958 obtine prima Stea Michelin. Dupa disparitia tatalui sau, Bocuse preia fraiele restaurantului de la Hôtel du Pont de Collonges si obtine a doua stea Michelin in 1962 iar pe cea de-a treia in 1965.
La Nouvelle Cuisine
Spre finalul anilor ’70 Paul Bocuse renunta la principiile bucatariei traditionale, cu preparate mai greoaie si bogate in calorii, popularizand “La Nouvelle Cuisine” caracterizata printr-o maniera mai simpla de a gati: meniuri restranse la cateva preparate, plating-uri moderne, legume gatite usor, de cele mai multe ori la abur, sosuri usoare, aromatizate cu ierburi, ingrediente proaspete, locale.
“Mai putin in farfurie, mai mult pe nota de plata. Asta e La Nouvelle Cuisine.”, glumea Bocuse.
In aproape jumatate de secol, Paul Bocuse a devenit legenda, pretuind produsele locale, fiind un inovator si un slefuitor de talente in bucatarie, urmas al renumitilor Auguste Escoffier si Marie-Antoine Carême.
De-a lungul carierei sale, Bocuse a format generatii de bucatari. Incepand din 1987 Bocuse d’Or este privit ca cel mai prestigios premiu pentru Chefii din intreaga lume, echivalentul Jocurilor Olimpice in materie de gastronomie. In 1990 el a infiintat Institutul Paul Bocuse, unde tineri din 37 de tari pot invata principiile gastronomiei.
“Clasica sau moderna, nu exista decat o singura bucatarie – cea buna.” spunea Bocuse.
Bocuse a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale, printre care medalia de Comandor al Legiunii de Onoare.
A fost numit „Cook of the Century” de catre Gault&Millau, “Pope of Gastronomy” in 1989, apoi “Chef of the Century” in 2011 de catre The Culinary Institute of America.
“Trebuie sa bati toba cat traiesti. Dumnezeu e deja celebru, dar asta nu-l impiedica pe preot sa traga clopotele in fiecare dimineata.” spunea Paul Bocuse pentru revista People in 1976.
Paul Bocuse este primul Chef care iese din bucatarie pentru a calatori in intreaga lume ca ambasador al bucatariei franceze (grupul Bocuse detine astazi 22 de restaurante in Franta, Elvetia, Statele Unite si Japonia) si pentru a se expune in lumina reflectoarelor.
Marele Chef s-a aflat pe prima pagina a ziarelor alaturi de personalitati pentru care a gatit, printre care: Sophia Loren, Jean Gabin, Bourvil, Brigitte Bardot.
“Sa-i primesti pe oameni la tine inseamna sa te ocupi de fericirea lor.” spunea Bocuse. Si acesta a fost crezul lui intreaga viata, traind pentru placerea de a oferi emotie, de a “servi” in cel mai nobil sens al cuvantului. Bocuse a trait 91 de ani pe care i-a dedicat gastronomiei mondiale, slefuind gusturi si destine.
Un excelent orator si iscusit dascal, Bocuse avea mereu ceva savuros de spus, asa ca incheiem aceasta poveste cu cateva dintre vorbele lui:
“Daca un arhitect greseste, acopera cu iedera. Daca un doctor greseste, acopera cu tarana. Daca un bucatar greseste, repara cu un sos si spune tuturor ca a inventat o noua reteta.”
„Criticii sunt ca eunucii: toti stiu cum, dar nu pot s-o faca.”
„Daca nu mananci oua si unt n-ai niciun motiv sa vii in Franta.”
„Sa faci bine un lucru nu-ti ia mai mult decat sa-l faci prost.”
Paul Bocuse va fi inmormantat pe 26 ianuarie la Lyon, fara onoruri, asa cum si-a dorit. De asemenea, dorinta lui a fost ca Chefii care vor participa la funeralii sa poarte tunica alba (la veste de Grand Chef – emblema de excelenta a artei culinare franceze) careia, din 1976, el i-a adaugat gulerul in culorile Frantei.
Sursa foto: www.bocuse.fr
Surse info: www.bocuse.fr, www.washingtonpost.com, www.atabula.com, www.bocuserestaurant.com, www.lyonmag.com, France 2
Text: Raluca Constantin
Citeste si despre: Noma, fenomenul nordic devenit international