O vacanta petrecuta in Israel vine la pachet cu amintiri si retete noi. Drept urmare, la Sanatatea in Bucate, Marius pregateste un meniu inspirat din aceasta bucatarie. In meniu: mult humus, vinete si conopida. Retete simple, gusturi delicioase.
Conopida coapta
- conopida
- sare
- ulei de masline
- seminte de coriandru
- cumin indian
- tahina
Conopida se gateste intreaga, cu tot cu cotoare. Ca sa se gateasca mai usor la cuptor o oparim scufundand-o partial, cateva minute, intr-un vas cu apa fiarta, acoperit cu capac. Partea de sus a conopidei se va inmuia sub actiunea aburilor. Dupa cateva minute scoatem conopida din oala, o stropim cu ulei de masline, sare, coriandru, cumin indian si o asezam intr-o tigaie. Apoi, o trimitem sa se rumeneasca in cuptor. Cand e rumenita, se serveste cu sos tahina, gatit cu zeama de lamaie, ulei de masline si putina sare.

Vinete coapte cu tahina
- vinete
- naut
- tahina
- apa rece
- lamaie
- zeama de lamaie
- ardei iute
- iaurt
- pulbere de zinc
- ulei de masline
- lamai murate
- menta uscata
- seminte de pin
Vinetele se pun la copt la flacara deschisa. Se curata si se lasa la scurs, apoi se servesc cu tahina cu zeama de lamaie, ulei de masline si sare.

Humus cu ardei iute
Boabele de naut se blendeaza cu tahina, sare, ulei de masline si zeama de lamaie. Humusul se serveste cu lamaie tocata si ardei iute tocat sau cu boabe de naut prajite, seminte de pin prajite si ulei de masline.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 27 ianuarie 2018: Conopida coapta | Vinete cu tahina