La Sanatatea in Bucate, Marius gateste doua retete culese din calatorii: Khachapuri – o placinta georgiana umpluta cu branza si French Toast – un desert cu mere si caramel. Pe cat de gustoase, pe atat de simplu de pregatit. Vezi retetele mai jos.

Khachapuri

Pentru aluat:

  • iaurt gras
  • unt topit
  • faina
  • praf de copt
  • 1 praf de sare

Umplutura:

  • branza
  • ou
  • sare
  • piper

Iaurtul grecesc si untul topit se omogenizeaza. Se adauga sare, praf de copt si faina si se framanta un aluat moale, usor de modelat. Lasam aluatul putin la odihnit.

Pentru umplutura, amestecam feta, ricotta si piper.

Intindem foaia de placinta, in forma circulara, pe o hartie de copt. La mijloc asezam umplutura de branza iar marginile le ungem cu unt topit. Marginea aluatului se rasuceste spre interior, astfel incat umputura sa ramana la mijloc. Placinta se trimite la cuptor la 160 de grade.

Odata ce placinta s-a copt, o scoatem din cuptor, spargem un ou in mijloc, peste branza si o trimitem din nou in cuptor pentru 1-2 minute. Galbenusul trebuie sa ramana moale si cremos.

Incearca si reteta: Placinta cu anghinare 

French toast cu mere si caramel

  • mere
  • zahar
  • smantana
  • lapte
  • zeama de lamaie
  • felii de paine
  • unt

Merele se curata (pastram cojile si cotoarele pentru un compot), se taie felii groase si se stropesc cu zeama de lamaie, ca sa nu-si schimbe culoarea.

Zaharul se topeste intr-o tigaie. Peste el se toarna smantana. Amestecam usor, pana ce avem un caramel fin. Adaugam feliile de mere in caramel si le lasam putin, sa nu se inmoaie prea tare.

Inmuiem in lapte o felie de paine (fara coaja) si o prajim in unt, la foc mic. Deasupra asezam feliile de mere si caramelul.

Incearca si reteta: Chec caramelizat

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 3 februarie 2018: Khachapuri | French toast