Ce este Oul de 64 de grade? Este oul prezent in meniul unora dintre cele mai mari restaurante din lume.

Cum iti plac ouale? Cele mai multe carti de bucate recomanda sa fierbi un ou timp de 3-6 minute pentru a obtine un galbenus moale, 6-8 minute pentru un galbenus mediu si 8-10 minute pentru un galbenus tare.

Oul de 64 de grade este o delicatesa prezenta in meniul unor restaurante cu staif, la preturi ce ajung si la 40 de euro.

„E un ou. Ce-i asa mare scofala?” vei intreba.

Ei bine, Oul de 64 de grade este gatit in apa timp de fix 45 de minute, la o temperatura constanta de … Exact! 64 de grade.

Cum se intampla asta?

Cu ajutorul unui aparat de gatit sous-vide, care are marea calitate de a mentine temperatura apei constanta pe tot parcursul gatirii.

Ce inseamna sous-vide?

Sous-vide este un procedeu de gatire in baie de apa, mentionat prima data in 1799. Metoda a fost folosita in 1974 de catre Chef-ul francez Georges Pralus (Restaurant Troisgros) pentru a gati foie gras.

Cum se intampla gatirea alimentelor sous-vide?

Alimentul este impachetat in pungi de plastic care se sigileaza, apoi sunt introduse intr-un recipient cu apa la temperatura mica si constanta.

Aceste procedeu mentine toate proprietatile alimentelor si le gateste in sucurile lor, ceea ce le face deosebit de savuroase. Poti obtine, de exemplu, o friptura frageda, zemoasa, fara a exista riscul supra-gatirii sau uscarii ei, sau un ou cu galbenusul curgator, asa cum ti-l doresti.

Daca nu vrei sa te bazezi pe tehnologie, ca sa vezi ca nu-i treaba simpla, formula oului perfect este mai jos:

La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei a pregatit Oul de 64 de grade cu garnitura de piure si ridiche murata. Reteta, mai jos.

Oul de 64 de grade cu piure si ridiche murata

Ingrediente

  • un ou

Pentru piure

  • 1 kg cartofi
  • 250 ml lapte
  • 40 g unt
  • nucsoara
  • ulei de trufe
  • sare

Pentru a obtine ridiche murata, ai nevoie de:

  • 30 ml otet din vin rosu
  • o lingurita sos de soia
  • apa
  • 1/3 lingurita de zahar

Incearca si reteta de: Oua umplute  sau alte rete pregatite de Marius Tudosiei de-a lungul anilor la Sanatatea in Bucate