Au trecut 5 ani si jumatate de Sanatatea in Bucate. Si deschidem un nou sezon cu Johnny Susala – copilul teribil al gastronomiei romanesti – si doua retete delicioase pornind de la preparate pe care cu totii ni le amintim din copilarie: rosii prajite cu galuste de mamaliga si jumari si friganele din focaccia cu sos de vanilie si zmeura.
Rosii prajite cu galuste de mamaliga si jumari
- rosii
- ceapa
- unt
- jumari
- oua
- sare
- patrunjel
- leustean
- untura de rata
- ulei de masline
- usturoi
- trufe
- piper
Pentru mamaliga:
- lapte
- ciabatta
- malai
- sare
Incepem prin a face o mamaliga din malai. La fiert, pe langa malai, adaugam si bucatele de ciabatta cu maia, pentru textura.
Jumari, untura de rata, sare si piper se pun in blender si se transforma intr-o pasta. Cand avem pasta pregatita adaugam ceapa tocata marunt, patrunjel tocat marunt, untura de rata si amestecam bine, apoi dam la frigider.
Ceapa si usturoiul se maruntesc. Intr-un ceaun se prajesc mai intai ceapa si usturoiul apoi se adauga si rosiile taiate cubulete, dupa ce le-am oparit si scos pielita. Si lasam sa scada. Spre final adaugam oua batute deasupra rosiilor si amestecam din nou. Presaram cu patrunjel si leustean tocat.
Din mamaliga racita modelam in mana niste galuste pe care le umplem cu pasta de jumari. Le vom servi cu tocana calda de rosii. Decoram cu felii de trufe si ulei de masline.
Incearca si: Supa crema de rosii coapte&Mancare de rosii cu marar

- focaccia
- lapte
- scortisoara
- ou
- pesmet panko
- zmeura
- unt
- sare
- macris
Pentru crema de vanilie:
- galbenus de ou
- zahar
- lapte
- pastaie de vanilie
Din galbenus, zahar, lapte si vanilie, pregatim o crema fina de vanilie (crème anglaise)
Focaccia se taie bastonase groase care se inmoaie pe rand intr-un amestec de lapte cu scortisoara, apoi in ou batut si se tavalesc prin pesmet panko. Se prajesc intr-o tigaie cu unt si se servesc cu crema de vanilie, zmeura si macris.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 10 septembrie 2017: Rosii prajite cu galuste de mamaliga si jumari | Friganele din focaccia cu sos de vanilie si zmeura