E o bucurie sa vedem ca in sfarsit in Romania fermierii au ajuns sa cultive soiuri grozave de tomate. Pentru ca suntem in #sezonulrosiilor si avem rosii gustoase cultivate local, la Sanatatea in Bucate ne bucuram de doua retete de vara, #desezon: supa crema de rosii coapte si mancare de rosii cu marar. Incercati-le si voi!
Supa crema de rosii coapte
- rosii
- ardei kapia
- ceapa
- usturoi
- radacina de patrunjel
- telina
- ardei iute
- busuioc
- ulei
- sare
Punem la copt ardeii kapia, ardeii iuti, ceapa, rosiile si doua capatani de usturoi in coaja, intr-o tava adanca, tapetata cu hartie de copt, ca sa nu pierdem niciun strop de zeama.
Dupa ce s-au copt, toate legumele se curata de pielita si se pun la fiert intr-o oala cu frunze de telina, o radacina de patrunjel si putina apa. Apoi condimentam, blendam si ne bucuram de gust!
Decoram cu frunze de busuioc proaspat si cateva picaturi de ulei de masline. Atat de simplu si gustos cand ai legume adevarate!

Mancare de rosii cu marar
- rosii
- marar
- ceapa
- cartofi
- telina
- usturoi
- ulei
- cimbru
- frunze de oregano
- sare
- piper
Ceapa se marunteste si se caleste in ulei de prima presa. Se adauga un cartof nou taiat cubulete mici si telina. Adaugam putina apa, sare si lasam sa fiarba inabusit. Cand legumele s-au inmuiat, adaugam si niste rosii mici, taiate in sfert.
Intr-o alta oala punem apa la fiert cu putina sare si oparim rosiile.
Sfat: cresteaza-le pielita inainte de a le scufunda in apa clocotita, apoi scoate-le intr-un vas cu apa cu gheata. Te va ajuta sa le cureti usor pielita.
Rosiile oparite si fara pielita se taie in bucati mari si se pun cu tot cu sucul lor, in oala peste celelalte ingrediente. Daca e nevoie mai adaugam putina apa. Mararul se toaca marunt si se adauga si el in oala. Se lasa la fiert.
Se condimenteaza cu sare, piper si se parfumeaza cu cimbru de gradina si frunze de oregano.
