Stiai ca exista Jamon Serrano facut in China? Odata cu globalizarea produsele autentice, specifice unei anumite zone pot fi falsificate.

DOP (denumire de origine controlata) si IGP (indicatie geografica protejata) sunt indicatori ce garanteaza calitatea si trasabilitatea produsului pe care il cumperi, cu scopul de a mentine un standard de calitate, de a proteja reputatia produselor locale si pe aceea a producatorilor.

Iata definitiile oficiale, conform www.madr.ro:

Denumire de origine protejata (DOP) – poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari
utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara
– calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani,
– materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita
– producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita

Indicatie geografica protejata (IGP) poate fi numele unei regiuni, unui loc specific sau al unei tari, utilizat
pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara,
– sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice
– materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite;
– anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot
avea loc in afara ariei geografice definite;

DOP | IGP asemanari

Cele doua se aplica acelorasi tipuri de produse, sunt denumiri geografice, originea denumirii este legata de arealul geografic, regiunea, locul specific sau tara, aceleasi proceduri, aceeasi protectie

DOP | IGP deosebiri 

1. Legatura cu arealul geografic:

In cazul DOP-calitatea sau caracteristicile produsului sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani
In cazul IGP- produsul trebuie sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice

2. Provenienta materiei prime:
In cazul DOP – materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita;

In cazul IGP- materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite

3. Obtinerea produsului:

In cazul DOP- producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita

In cazul IGP – anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot avea loc in afara ariei geografice definite;

Sistemele DOP si IGP prevad protejarea pe teritoriul Uniunii Europene a denumirilor ce garanteaza si sporesc valoarea produselor in cauza.

Din datele Comisiei Europene reiese faptul că în jur de 20% din schimburile comerciale cu produse cu DOP sau IGP sunt transfrontaliere, certificarea având un important rol economic. Practic, faptul că un producător obţine pentru un produs pe care îl fabrică o denumire de origine protejată sau indicaţie geografică protejată  presupune că proprietatea intelectuală îi este protejată pe tot teritoriul comunitar, dar şi că beneficiază de o vizibilitate crescută în scopuri comerciale, sub forma  denumirii, astfel cum este înregistrată,  a unui logo și  a termenilor rezervați „denumire de origine protejată” sau „indicație geografică protejată” și a acronimelor acestora, „DOP” și „IGP”. (Sursa: http://www.economica.net)

In Romania avem Indicatie geografica protejata (IGP) pentru:

Novacul afumat din Tara Barsei

Magiunul de Topoloveni

Salamul de Sibiu

Scrumbia de Dunare afumata 

DOP pentru Telemeaua de Ibanesti

In asteptare pentru obtinerea IGP sunt Carnatii de Plescoi si Cascavalul de Saveni.

Citeste si articolul: Sampanie, Prosecco, Cava, Sekt. Care-i diferenta?

Cum e la altii?

Franta are AOC (Appellation d’origine contrôlée) pentru:

si

IGP (Indication géographique protégée) pentru 137 de produse:

  • 36 carne de pasare (printre care: poulet de Bretagne, oie d’Anjou)
  • 10 carne de vita (veau du Limousin)
  • 10 carne de oaie (agneau du Périgord)
  • 19 carne de porc si produse din carne de porc (jambon de l’Ardèche, rillettes de Tours, porc de Normandie)
  • 2 fructe de mare (Coquille Saint-Jacques des Côtes-d’Armor, Huîtres Marennes-Oléron)
  • 9 branzeturi si produse lactate (Tomme de Savoie, Gruyère)
  • 2 miere (miel d’Alsace, miel de Provence)
  • 11 fructe (mirabelle de Lorraine, pomme de Savoie)
  • 13 legume (artichaut du Roussillon, asperge des Sables des Landes)
  • 2 cereale (riz de Camargue, petit épeautre de Haute-Provence)
  • 74 vinuri
  • 2 cidru (cidre Breton, cidre de Normandie)
  • 7 alte produse (pâtes d’Alsace, sel de Guérande)

Spania are DO (Denominación de Origen)pentru peste 250 de produse, dintre care:

si

IGP (Indicación geográfica protegida) pentru:

Italia are DOP (Denominazione Origine Protetta) pentru 138 de produse printre care:  GorgonzolaGrana PadanoParmigiano ReggianoPecorino RomanoProsciutto di ParmaCaciocavallo Silano,

Citeste articolul: Cum recunosti un parmezan autentic?

IGP (Indicazione Geografica Protetta) pentru 83 de produse, printre care: Aceto Balsamico di Modena, Mortadella Bologna

Marea Britanie are DOP pentru 65 de produse si IGP pentru 40 de produse.

Grecia are DOP pentru 19 tipuri de branza (printre care Feta, Manouri, Xigalo Sitias)

In Germania echivalentul DOP este geschützte Ursprungsbezeichnung (g.U.) iar pentru IGP este geschützte geografische Angabe (g.g.A.)

Citeste si articolul: Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019