Stiai ca exista Jamon Serrano facut in China? Odata cu globalizarea produsele autentice, specifice unei anumite zone pot fi falsificate.
DOP (denumire de origine controlata) si IGP (indicatie geografica protejata) sunt indicatori ce garanteaza calitatea si trasabilitatea produsului pe care il cumperi, cu scopul de a mentine un standard de calitate, de a proteja reputatia produselor locale si pe aceea a producatorilor.
Iata definitiile oficiale, conform www.madr.ro:
Denumire de origine protejata (DOP) – poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari
utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara
– calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani,
– materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita
– producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita
Indicatie geografica protejata (IGP) poate fi numele unei regiuni, unui loc specific sau al unei tari, utilizat
pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara,
– sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice
– materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite;
– anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot
avea loc in afara ariei geografice definite;
DOP | IGP asemanari
Cele doua se aplica acelorasi tipuri de produse, sunt denumiri geografice, originea denumirii este legata de arealul geografic, regiunea, locul specific sau tara, aceleasi proceduri, aceeasi protectie
DOP | IGP deosebiri
1. Legatura cu arealul geografic:
In cazul DOP-calitatea sau caracteristicile produsului sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani
In cazul IGP- produsul trebuie sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice
2. Provenienta materiei prime:
In cazul DOP – materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita;
In cazul IGP- materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite
3. Obtinerea produsului:
In cazul DOP- producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita
In cazul IGP – anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot avea loc in afara ariei geografice definite;
Sistemele DOP si IGP prevad protejarea pe teritoriul Uniunii Europene a denumirilor ce garanteaza si sporesc valoarea produselor in cauza.
Din datele Comisiei Europene reiese faptul că în jur de 20% din schimburile comerciale cu produse cu DOP sau IGP sunt transfrontaliere, certificarea având un important rol economic. Practic, faptul că un producător obţine pentru un produs pe care îl fabrică o denumire de origine protejată sau indicaţie geografică protejată presupune că proprietatea intelectuală îi este protejată pe tot teritoriul comunitar, dar şi că beneficiază de o vizibilitate crescută în scopuri comerciale, sub forma denumirii, astfel cum este înregistrată, a unui logo și a termenilor rezervați „denumire de origine protejată” sau „indicație geografică protejată” și a acronimelor acestora, „DOP” și „IGP”. (Sursa: http://www.economica.net)
In Romania avem Indicatie geografica protejata (IGP) pentru:
Novacul afumat din Tara Barsei
Magiunul de Topoloveni
Salamul de Sibiu
DOP pentru Telemeaua de Ibanesti
In asteptare pentru obtinerea IGP sunt Carnatii de Plescoi si Cascavalul de Saveni.
Citeste si articolul: Sampanie, Prosecco, Cava, Sekt. Care-i diferenta?
Cum e la altii?
Franta are AOC (Appellation d’origine contrôlée) pentru:
- 361 de vinuri, printre care Champagne, Bandol, Châteauneuf-du-Pape
- 50 de produse lactate, in special branzeturi precum: Roquefort, Munster, Rocamadour
- 45 de produse din categoria legume, fructe, ulei de masline
si
IGP (Indication géographique protégée) pentru 137 de produse:
- 36 carne de pasare (printre care: poulet de Bretagne, oie d’Anjou)
- 10 carne de vita (veau du Limousin)
- 10 carne de oaie (agneau du Périgord)
- 19 carne de porc si produse din carne de porc (jambon de l’Ardèche, rillettes de Tours, porc de Normandie)
- 2 fructe de mare (Coquille Saint-Jacques des Côtes-d’Armor, Huîtres Marennes-Oléron)
- 9 branzeturi si produse lactate (Tomme de Savoie, Gruyère)
- 2 miere (miel d’Alsace, miel de Provence)
- 11 fructe (mirabelle de Lorraine, pomme de Savoie)
- 13 legume (artichaut du Roussillon, asperge des Sables des Landes)
- 2 cereale (riz de Camargue, petit épeautre de Haute-Provence)
- 74 vinuri
- 2 cidru (cidre Breton, cidre de Normandie)
- 7 alte produse (pâtes d’Alsace, sel de Guérande)
Spania are DO (Denominación de Origen)pentru peste 250 de produse, dintre care:
- 69 vinuri (printre care Cava, Jerez-Xérès-Sherry)
- 27 branzeturi (printre care Queso de Murcia, Queso palmero)
- 11 fructe
- 6 produse din carne (printre care Chorizo de Cantimpalos, Jabugo (Jamón)
si
IGP (Indicación geográfica protegida) pentru:
- 19 carnuri proaspete (printre care: Cordero de Extremadura, Carne de Cantabria)
- 9 produse din carne (printre care: Chorizo riojano, Jamón de Trevélez)
- 1 branza
Italia are DOP (Denominazione Origine Protetta) pentru 138 de produse printre care: Gorgonzola, Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Prosciutto di Parma, Caciocavallo Silano,
Citeste articolul: Cum recunosti un parmezan autentic?
IGP (Indicazione Geografica Protetta) pentru 83 de produse, printre care: Aceto Balsamico di Modena, Mortadella Bologna
Marea Britanie are DOP pentru 65 de produse si IGP pentru 40 de produse.
Grecia are DOP pentru 19 tipuri de branza (printre care Feta, Manouri, Xigalo Sitias)
In Germania echivalentul DOP este geschützte Ursprungsbezeichnung (g.U.) iar pentru IGP este geschützte geografische Angabe (g.g.A.)
Citeste si articolul: Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019