Mangalita a ajuns in Bacania Veche. Productie artizanala perfect organizata, ingrediente naturale de la cap la coada (de mangalita) si gust impecabil. Le-am gasit pe toate, in Romania, aproape de Sighisoara, si le-am adus in Bacanie!

Am fost la MangalitzaFoodArt si am admirat la fata locului o operatiune mai complexa decat a altor furnizori cu care lucram.

E un intreg lant care incepe in camp, cu cultivatea furajelor, continua pe pantele molcome ale colinelor unde cresc porcii de mangalita si se inchide firesc, intr-o facilitate de procesare din care ies niste minunatii.

PRODUSUL.

Tipicul produselor de la Mangalitza FOOD ART este cel italienesc, de aceea veti gasi in lista salumerie tipica, doar ca realizata cu adevarat bine, dintr-o carne super savuroasa, fara nici un fel de aditivi de vreun fel. Am degustat si ne-am convins ce inseamna cu adevarat, catifea in cerul gurii.

E definit fix ceea ce ajunge la voi si e foarte important: gustul. Impecabil – acesta e singurul descriptiv pe care simt nevoia sa il folosesc! De la salamul simplu, doar cu sare si piper pana la bucatile de lardo groase de 7 degete, nu am gustat nimic ce sa-mi placa mai putin.

FERMA.

Aproximativ 200 de hectare sunt cultivate cu mancarea porcilor de mangalita. Porcii cresc pe alte hectare si se bucura de libertate. Au chiar si silozurile proprii in care li se prepara hrana. Cat vezi cu ochii au spatiu de alergat, iar intr-un spatiu nou exista o maternitate. In plus, la sanatatea mangalitelor vegheaza 24/7 un medic veterinar.

MANGALITA.

Mangalita este vedeta. Nu este un porc ca oricare altul pentru ca nu poate fi crescut intensiv in ferme mari si are nevoie de mai bine de 1 an si jumatate pana ajunge sa poata fi sacrificat. Insă tot efortul cresterii lui este rasplatit prin carnea suculenta si gustoasa si mai ales prin grasimea abundenta care, surprinzator, este foarte saraca in colesterol, dar bogata in acizi grasi Omega 3, 6 si 9.

Carnea de porc Mangalita este cautata in restaurantele premium din intreaga lume, desi este mai scumpa decat cea obisnuita, de porc. Si pe buna dreptate: este mai sanatoasa, mai gustoasa, contine mai putina apa, deci nu scade atat de mult in timpul prepararii termice si este mai moale, datorita grasimii care se intrepatrunde cu fibrele musculare. Mai mult decat oricare alta rasa, porcul Mangalita are o cantitate mare de untura, care este cremoasa si puternic aromata. Specialistii culinari afirma ca gustul carnii de Mangalita se apropie de cel al carnii de mistret. (sursa: https://mangalitzafoodart.ro/)

PRODUCTIA.

Rar vezi productii artizanale atat de dichisite si organizate! De la abator pana la celulele de maturare, totul e de o precizie elvetiana. Mirodeniile? Exclusiv naturale, fara aditivi, conservanti, coloranti sau altle traznai. Rezultatul e unul asumat: nu avem acea culoare vie, uneori orbitoare, de carne proaspata, atunci cand vorbim despre carne maturata indelung. Insa iubitorii salumeriei stiu ca un salami crud uscat nu are cum sa fie, in mod natural, rozaliu. Din punctul meu de vedere culoarea e un indicator al puritatii retetei.

BUSINESS-UL.

Pentru zona Sighisoarei, aparitia si dezvoltarea acestui brand e o binefacere. Pentru bugetele locale, dar mai ales pentru comunitate, unde locurile de munca si oportunitățile nascute chiar conteaza.

Pentru orice ‘vecin’ al lor, simpla observare a modelului pus in functiune ar putea sa fie de real ajutor. O inspiratie.

Pentru mine, Mangalitza Food Art e o inspiratie. Suntem obisnuiti cu artizani de mici dimensiuni, insa cred ca e timpul sa ne scoatem palaria si in fata celor mai mari, care fac o treaba asa buna!

Sa urmaresti o idee implementata atat de consistent e de mare ajutor pentru mine! Ma ajuta sa’mi pun cumva mai multa ordine in ganduri si planuri.

Gama completa de produse e de gasit in Bacania din Barbu Vacarescu 49, dar si cu selectiuni intr-un platou de mangalita in Bacania Veche – Delicatese & Gradina!

Urmareste o scurta prezentare a produselor Mangalitza Food Art cu ocazia degustarii din Bacania Veche.
Treci pe la noi sa degusti minunatiile astea! O sa-ti placa!

Scris de: Marius Tudosiei

Citeste si articolul Nu va rusinati! Intrati! Am deschis Bacania Veche Delicatese&Gradina!