Explicata in functie de fazele lunii sau pusa pe seama spiritelor rele, efervescenta vinului a fost invaluita in mister inca din vremurile antice.

Calugarul Dom Pierre Pérignon (1638–1715) a fost cel dintai care a reusit sa imbutelieze vinul spumant in pivnita manastirii din Hautvillers. Se spune ca, in 1693, el ar fi imbuteliat vinul mai devreme si l-ar fi depozitat in pivnita.

Din cauza temperaturilor scazute, drojdiile nu au realizat a doua fermentatie. Numai odata cu incalzirea vremii s-a produs a doua fermentatie, in sticla, si pentru ca gazele nu au putut fi eliberate, acestea au produs bautura acidulata.

Totusi, fermentarea in sticla era folosita in Limoux inca din 1531.

Dar, sa revenim la cele mai cunoscute tipuri de vin spumant: Sampanie, Prosecco, Cava, Sekt. In afara de origine, care sa fie diferenta intre aceste patru licori acidulate care ne insotesc de cele mai multe ori in momentele de relaxare si voiosie?

De la tipul de struguri din care sunt pregatite, pana la metoda de fermentare si dulceata (extra sec, brut, doux), iata cum sa le recunosti pe fiecare:

Sampania

Cea adevarata vine din Franta, din regiunea care i-a dat si numele – Champagne-Ardenne, in nord-estul Frantei, la granita cu Belgia.

Sampania se produce din soiul Pinot Noir, Pinot Meunier&Chardonnay, folosind o metoda traditionala – champenoise = fermentatia naturala are loc in sticla.

Termenii francezi „Mousseux” sau „Cremant” sunt folositi pentru vinul spumant provenit din alta regiune decat Champagne.

Cu ce asociezi sampania?

Fiind de o mare finete, sampania este o pereche buna pentru preparate pe masura ei: stridii sau icre negre.

Prosecco

Considerat multa vreme “sampania saracului”, prosecco si-a imbunatatit calitatea constant si in ultimii ani a devenit destul de popular. In 2013, vanzarile de prosecco le-au depasit pe cele de sampanie, la nivel mondial.

Prosecco este un vin spumant produs in regiunea Veneto, Italia, din soiul de struguri Glera. Prosecco este un spumant care nu fermenteaza in sticla si aciditatea sa este mai mica decat in cazul sampaniei.

Este obtinut prin metoda de productie “charmant” = amestecul de drojdie si zahar este adaugat peste vin, mai apoi bautura este racita si imbuteliata cu un imbuteliator de contrapresiune.

Sekt

Este un vin spumant produs in Germania, celebru pentru dulceata sa si aromele de fructate si florale. Are o concentratie de alcool redusa (6%) si este produs, asemenea prosecco-ului, prin metoda charmant.

Cava

Este vinul spumant produs in Spania, regiunea Catalonia, din soiurile: macabeu, parellada, xarello. Metoda de productie este una traditionala iar fermentarea se produce in sticla.

Vinul spumos/spumant

Este cel imbogatit cu dioxid de carbon, in absenta fermentarii in sticla. Vinurile spumoase au un perlaj bogat care dispare la scurt timp.

Alege spumantul romanesc! #DrinkLocal

Pentru ca spumantele romanesti au devenit din ce in ce mai apreciate chiar si peste hotare, alege #drinklocal!

„Spumantul romanesc este unic. Obtinut din soiuri romanesti sau internationale, ne vorbeste despre locul de unde provine si spiritul oamenilor care il fac. Un vin care exprima efervescenta romaneasca.” (Olimpia Pleșa Brandhuber – ambasador al spumantului romanesc)

Cu ce asociezi un vin spumant?

Considerat digestiv, vinul spumant se consuma inainte de masa sau ca singura bautura la masa, asociat cu branza cremoasa de capra sau Brie.

Cum servesti un vin spumant?

Vinul spumant se serveste bine racit (6-10 grade Celsius), in pahare tip flute pentru pastrarea perlajului si a aromelor.

Cum deschizi o sticla de vin spumant vezi in video-ul de mai jos:

Comanda online vinuri spumante romanesti! 

Citeste si articolul: Ce inseamna produs cu Denumire de origine protejata (DOP) si Indicatie geografica protejata (IGP)?

Text: Raluca Constantin

Surse info: https://vinepair.com/

www.domperignon.com

Wikipedia

www.bautura-online.ro

www.youtube.com