Marius Tudosiei are trufe negre. Si gateste repede un sos cu trufe care poate fi pastrat la frigider si este grozav si cu paste si cu carnuri.
Reteta veche, romaneasca,  este o reteta de pogacele.  Vi le amintiti din copilarie, de la bunici. Este practic un aluat fraged, presarat cu chimen. Inauntru, Marius a pus o pasta de jumari si au iesit delicioase.

Pogacele 

Ingrediente:

  • drojdie uscata
  • zahar
  • lapte
  • sare
  • 1 lingura de untura sau unt cu 82% grasime
  • jumari
  • 1 kg faina
  • 2 galbenusuri
  • boia

Drojdia se dizolva in apa cu putin zahar (daca folositi drojdie proaspata, la 1/2 kg de faina este nevoie de 25 gr drojdie proaspata) Se face aluatul din 1/2 kg faina si se lasa la crescut. Jumarile se dau la blender pana ce devin o pasta.

Dupa ce a crescut aluatul se intinde o foaie peste care se intinde un strat gros de pasta de jumari, putina sare si putina boia. Se impatureste foaia unsa de cateva ori si se lasa putin la odihnit. Se intinde din nou aluatul cu pasta de jumari, se unge cu un ou batut cu putina boia, apoi pogacelele se taie cu o forma rotunda si se presara chimen. Se aseaza in tava pe hartie de copt si se dau la cuptor la 180 de grade.

pogacele

 

Sos de trufe negre

Ingrediente:

  • salota
  • usturoi
  • praz
  • ulei de nuca
  • smantana dulce
  • trufe negre

Pentru reteta asta e musai sa folosesti un ulei de nuca presat la rece. Nu de alta, dar sa simti ca mananci ceva nobil. Asadar, se pune putin uleiul de nuca la incalzit intr-o tigaie.

Se taie fin prazul, salotele si usturoiul si se pun la calit in uleiul de nuca. Se toarna peste ele un pahar prosecco si se lasa pe foc sa scada.

Se adauga smantana si se mai lasa pe foc pana se ingroasa putin. La sfarsit, pentru un ultim clocot, se adauga trufele tocate grosier. Se da tigaia deoparte si se blendeaza pana ce obtii un sos aproape fin. Si gata.

Sosul acesta este ideal pentru paste late (tagliatelle, pappardelle) si partea cea mai buna este ca se poate pastra si o saptamana in frigider, intr-un vas inchis bine.

Sa te bucuri de gust!

Paste cu trufe

Urmareste inregistrarea emisiunii din 10 decembrie 2016: Pogacele | Sos de trufe negre