Una dintre cele mai gustoase si cunoscute branzeturi italiene, parmezanul este un produs protejat de Consortiul Parmigiano Reggiano.

Parmezanul autentic este doar cel care provine din regiunile Parma, Manua, Reggio Emilia, Bologna sau Modena.

De 900 de ani, parmezanul este produs artizanal, fara aditivi sau conservanti, din lapte de vaca, crud, prin maturare de la 12-18 luni, pana la 1-4 ani. Si este un produs cu denumire de origine protejata.

In 1901, camera de comert Reggio Emilia a stabilit o colaborare intre producatorii si comerciantii de branza pentru a garanta autenticitatea si originea produsului care urma sa fie exportat.

Si, inca din 1964, scopul consortiului Consortiul Parmigiano Reggiano este acela de a proteja originea si de a facilita consumul promovand caracteristicile produsului.

Parmezanul este plin de proteine (~35%), grasimi (~30%), calciu 1000 mg la 100 g de produs. In functie de perioada de maturare este un produs foarte bogat caloric 400kcal la 100g.

Citeste si articolul: Cum alegi uleiul de masline?

De unde vine numele?

Descoperita in secolul XVI de catre nobilimea franceza, aceasta branza cu gust special a fost botezata parmezan – branza din/de Parma

Primele marturii literare despre parmezan dateaza din secolul al XIV-lea, in Decameronul lui Boccacio.

Cum recunosti un parmezan autentic?

In 1964 au fost introduse matritele cu inscriptii punctate pe care le vedem si astazi in jurul unei roti de parmezan autentic.

Pe crusta sa, parmezanul are inscriptionate cateva date:

  • Stampila de certificare DOP
  • Luna si anul in care a fost produs
  • Un numar format din 3 sau 4 cifre care indica zona in care a fost produs
  • Un cod unic pentru trasabilitatea produsului

Cumpara parmezan numai din locuri in care poti vedea roata intreaga sau o buna parte din ea, si vei regasi usor stampila de identificare DOP.

Evita sa cumperi parmezan razuit pentru ca este cel mai usor de falsificat.

Parmezanul autentic are culoarea paielor, o aroma de alune si fructe si o textura granulata, sfaramicioasa.

Daca te-ai intrebat vreodata cum se taie o roata uriasa de parmezan, uita-te la filmuletul de mai jos 🙂