Uleiul de masline este aur pur pentru sanatate. Dar stii sa il alegi pe cel mai bun?
Iata cateva criterii de care sa tii cont atunci cand alegi un ulei de masline:
- Chiar daca va trebui sa scoti ceva bani din buzunar, alege intotdeauna un ulei de masline extravirgin. Uleiul extravirgin este proaspat, nefiltrat, obtinut din prima presare la rece (adica la temperaturi care nu depasesc 25°C) a maslinelor, in aceeasi zi in care au fost culese. Presarea la rece face ca savoarea si aroma maslinelor sa se pastreze intacte, la fel si toate ingredientele naturale si proprietatile lor curative.
- Nivelul de aciditate este exprimat in grame sau procente de acid oleic la 100 g de ulei si, in cazul uleiurilor de calitate, este intotdeauna mentionat pe eticheta. Un ulei excelent este cel cu o aciditate mai mica de 0,8% (aciditatea naturala este 0,1% – 0.8%)
- Printre uleiurile cu cea mai mica aciditate pe care le gasesti in Bacania Veche sunt Uleiul Peza Olyssos -aciditate 0,3%, Uleiul 0,2 si Uleiul de masline extravirgin 0,2 ECO – aciditate 0.2%
- Data imbutelierii si data de expirare. Uleiul de masline isi pastreaza proprietatile intacte si poate fi folosit 12-18 luni, mai ales daca este pastrat intr-un recipient metalic.
- Regiunea in care a fost produs. In Bacania Veche vei gasi mereu cele mai bune uleiuri de masline extravirgine grecesti. Le poti comanda si din magazinul nostru online.
- In cazul unui ulei de masline organic, uita-te dupa insemnele BIO si dupa cele care ii garanteaza calitatea si provenienta: PDO (produs de origine protejata), PGI (produs cu indicatie geografica protejata) Citeste despre: Ce inseamna produs cu denumire de origine protejata (DOP) si indicatie geografica protejata (IGP)
- Mirosul. Un ulei de masline de calitate are un miros distinct, placut, de masline. Daca ti se pare ca uleiul este foarte deschis la culoare si nu are niciun miros, inseamna ca este unul rafinat, deci nu e extravirgin.
- Culoarea nu este un indicator pentru calitate dar retine ca in functie de cat de coapte sunt maslinele, culoarea poate varia de la verde inchis la auriu.
Alte tipuri de ulei de masline:
Virgin – se obtine tot prin presare la rece dar are aciditate peste 1,4%
Pur – este de fapt un amestec de ulei de masline rafinat si uleuri virgine. Este de calitate inferioara.
Rafinat – obtinut din masline intregi, la o a doua presare, cu ajutorul unui solvent chimic ce are rolul de a dizolva resturile, inclusiv samburii maslinelor. Calitate inferioara.
Pomace (din turte) – obtinut prin extragerea chimica a sedimentelor ramase dupa a doua presare a maslinelor. Se amesteca de obicei cu ulei virgin, pentru aroma. Calitate inferioara.