
Food Waste: 17 idei simple pentru a limita risipa alimentara
Traseul hranei este unul lung si de multe ori necunoscut omului de rand. Si pe parcurs sunt pierderi imense. In fiecare an, 1,3 miliarde de tone de alimente se irosesc. Asta inseamna aproximativ o treime din productia mondiala. (conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a ONU)
Fa cunostinta cu proiectul Food Waste Combat
In aceste conditii risipa de hrana nu poate fi numita decat imorala. Si asta nu e tot. In acest timp, circa 800 de milioane de oameni de pe intreg pamantul sufera de foame.
Limitarea risipei alimentare (food waste) trebuie sa porneasca de la fiecare dintre noi, prin cateva gesturi simple. Important este sa gandim putin si sa nu fim lenesi.
Food Waste: Ajuta cu „O masa calda” si limiteaza risipa alimentara!
- Gateste de la zero, in cantitati mici. Sa gatesti in casa este poate cea mai placuta ocupatie si o metoda buna de a nu risipi mancarea. In plus, faci economie de bani si mananci mai sanatos pentru ca stii ce pui in farfurie. Ai aici o multime de retete din care sa te inspiri -> RETETE by Marius Tudosiei
- Fa liste de cumparaturi. Asa vei merge direct la tinta in supermarket si nu te vei lasa distras de cine stie ce produse. Acest obicei te va ajuta sa nu pierzi timp si bani si sa nu iei mai mult decat ai nevoie, pentru ca apoi sa arunci.
- Cand ai posibilitatea fa-ti cumparaturile din piata si orienteaza-te catre fructele si legumele mai urate sau prea coapte. Opreste-te si priveste cu atentie. Ele vor ajunge la gunoi daca nu le ia cineva. In plus, le vei cumpara, de cele mai multe ori, la un pret mai mic.
- Nu cumpara mai mult decat ai nevoie. Sa cumperi 6 cutii de iaurt in loc de doua este o prostie. Da, e o strategie de marketing, probabil o promotie de nerefuzat, insa daca nu ai nevoie de asemenea cantitati, nu are rost sa cumperi mai mult. Altfel, mancarea va sfarsi in cosul de gunoi.
- Pastreaza ce a ramas dupa masa si refoloseste. Depoziteaza mancarea ramasa in caserole bine inchise, in frigider. Ideal ar fi sa notezi pe caserola si data. O idee ar fi sa stabilesti o zi pe saptamana in care sa consumi aceste resturi.
- Nu cumpara branduri. Faina, zaharul, sarea si alte alimente generice sunt la fel, indiferent de numele de pe ambalaj. Sa platesti mai mult pentru un aliment de baza e o extravaganta inutila.
- Nu merge la cumparaturi atunci cand iti este foame. Nu e o vorba in vant, ci e un adevar. Daca esti flamand atunci cand mergi la supermarket, impins de pofta, te vei trezi cu un cos mai plin, deci vei ajunge sa risipesti mai mult.
- Mergi singur la cumparaturi. Copiii sau partenerii pofticiosi pot fi o companie buna insa te pot influenta sa cumperi mai mult. Pe cat posibil, fa cumparaturile de unul singur.
- Congeleaza. Laptele e pe cale sa expire? Pune-l la congelator. La fel poti face si cu patrunjelul, rosiile sau usturoiul care ti-au ramas de la gatit.
- Organizeaza corect alimentele in frigider. Cand vii de la cumparaturi, scoate in fata alimentele vechi si pune-le pe cele proaspat cumparate in spate. Astfel le vei consuma in ordinea expirarii lor.
- In cazul multor produse, data expirarii marcata pe ambalaj este strict orientativa. Mai bine te bazezi pe gustul si mirosul tau decat pe data notata de producator. Nu arunca nimic daca poate fi consumat in siguranta.
- Cat e sezonul fructelor si al legumelor, pune conserve pentru iarna. Astfel impiedici aruncarea legumelor proaspete si in sezonul rece vei manca o mancare de calitate fara a fi nevoit sa depinzi de conservele din supermarket.
- Refoloseste! Nu arunca painea care s-a intarit. O poti transforma in pesmet sau poti face din ea o budinca. In sezonul tomatelor o poti folosi intr-un Dakos -> RETETA: Dakos Daca ungi cu unt marginile unei bucati de branza, nu se va mai intari. Daca nu ai stiut sa faci asta si ai in frigider resturi de branza intarita, poti face din ele o supa delicioasa -> RETETA: Supa de branza Din cojile si cotoarele de fructe poti face o peltea sau un compot. Daca ai niste mere putin stricate sau alte fructe, curata-le si foloseste orice bucatica. Poti face din ele un piure sau suc. Despre bananele care au coaja innegrita, probabil deja stii ca sunt baza perfecta pentru banana bread -> RETETA: Banana Bread
- Stocheaza intr-un loc cotoarele, cojile de fructe sau legume ce nu se pot utiliza altfel. Poti face din ele ori un ceai vindecator (din cojile de ceapa de exemplu), ori un compost numai bun de ingrasat pamantul pentru a cultiva legume noi. La fel de simplu, din resturile de legume poti face o supa gustoasa care sa-ti serveasca drept baza pentru alte mancaruri.
- Foloseste resturile de boabe. Daca iti raman in punga putine paste, orez sau alte boabe, nu le arunca pe motiv ca e o cantitate prea mica. Depoziteaza-le undeva si foloseste-le in supe sau ciorbe.
- Daca nu ai timp sa gatesti in casa, cumpara mancare gatita. Este modul in care marile magazine folosesc produsele imperfecte sau pe cele care se apropie de termenul de expirare.
- Ia mancarea la pachet. Atunci cand mananci la restaurant si iti ramane mancare in farfurie, cere-i chelnerului sa ti-o impacheteze pentru acasa. Daca nu o iei, ea va ajunge direct la gunoi.
Citeste si articolul: Cum pastrezi corect fructele si legumele
Lasă un răspuns