Da, e drept, are un nume imposibil – Galangal. Vorbim despre rizomul unei plante din famlia ghimbirului, folosit mai ales in bucataria thailandeza, indoneziana si malaeziana, si, da, este usor de confundat cu ghimbirul datorita aspectului sau.
Galangal este totusi mai mare si mai lucios, cu un miez mai alb si considerabil mai tare decat cel al ghimbirului care este mai zemos si poate fi razuit cu usurinta.
Galangal este aproape lemnos la exterior si foarte putin moale in centru. Are si un gust diferit de ghimbir, mai picant, care aduce la aroma cu pinul si o aroma fresh, revigoranta.
Este des intalnit in preparate cu peste sau fructe de mare, in compania usturoiului, combinat cu chilli, lamaie sau tamarind. Se foloseste in sosuri, supe, satay, pentru a asezona carnea de pui, sau curry-urile vegetale.
Beneficii pentru sanatate
Frate cu ghimbirul si turmericul, galangal-ul este folosit ca tonic si pentru a inlatura flatulenta, starile de greata. Are proprietati antibacteriene, este folosit in medicina homeopata pentru a trata diverse inflamatii ale abdomenului si ulcere, artrita si artrita reumatoida si are proprietati afrodisiace recunoscute de secole. In India este folosit ca antiperspirant sau odorizant bucal.
Il gasesti cel mai des sub forma de pudra, insa nu te vei bucura de acelasi gust intens si de aceleasi proprietati ca atunci cand il folosesti in stare proaspata. In general, o lingura de pudra de galangal este echivalenta cu 1 cm de radacina de galangal. Poti pastra galangal-ul proaspat intr-un loc racoros, invelit in hartie, pana la 2 saptamani. Atentie! Sucul de galangal pateaza mainile si hainele.
Text: Raluca Constantin