Conform rapoartelor Comisiei Europene, un roman cheltuie aproximativ 30-40% din venitul lunar pe alimente, comparativ cu media in UE – ~10%. Mancam mult si prost, irosim mancarea gatita si painea.
Un studiu recent arata ca un roman arunca intr-un an ~130 de kilograme de alimente. 24% din cantitatea de deseuri este mancare gatita, 22% fructe, 21% legume, 20% paine, 11% produse lactate, 1% produse din carne si alte alimente.
Citeste si articolul: 17 idei simple pentru a limita risipa alimentara
Pentru a pastra fructele si legumele in conditii optime, deci pentru a limita risipa alimentara, iata cateva lucruri de care sa tii cont:
Nu pastra fructele si legumele in pungi de plastic. Acestea accelereaza alterarea.
Spala fructele numai inainte de a le consuma. Apa favorizeaza aparitia mucegaiului.
Evita sa tii in frigider: avocado, portocale, banane, lamai, kiwi, pepene galben, nectarine, pere, piersici, prune, ananas, decat daca sunt bine coapte.
Rosiile nu se tin niciodata in frigider pentru ca la rece ele isi pierd aroma si textura. In functie de cat de coapte sunt, pot fi pastrate la temperatura camerei pana la 4-5 zile.
Ce si cum pastrezi in frigider
Strugurii, castravetii, morcovii, sfecla rosie, varza, broccoli, conopida, telina, ceapa verde, salata verde, afine, mure, zmeura, capsuni, cirese, se conserva bine in sertarul frigiderului.
Ciupercile se pastreaza in punga de hartie, pe raftul frigiderului, pana la 3 zile.
Sparanghelul se mentine proaspat daca este tinut pe raftul frigiderului cu tulpinile in servetel umed si folie de plastic.
Fructele de avocado se pastreaza la temperatura camerei pana ce se coc. Daca ti-a ramas o jumatate de avocado stropeste-o cu zeama de lamaie, inveleste-o in folie alimentara si pastreaz-o in frigider inca o zi.
Bananele se pastreaza la temperatura camerei, neimpachetate, 3 zile dupa coacere.
Verdeturile se pastreaza in borcane cu apa, la temperatura camerei sau invelite intr-un prosop de hartie, in sertarul frigiderului.