Reteta de varza a la Cluj este una foarte veche, de pe la 1695, transmisa de la maghiari la romani si invers, via sasi.

Combinatia e una clasica si etern gustoasa. Poti sa spui ca varza a la Cluj arata ca un fel de sarmale despletite, sau sarmale pe straturi.

Pentru reteta de Varza a la Cluj ai nevoie de:

  • varza murata
  • carne tocata de porc
  • slanina de mangalita
  • coaste afumate
  • paprika dulce
  • ceapa
  • ulei
  • chimen
  • smantana

Marunteste ceapa rosie si caleste-o cu un pic de slanina de mangalita. Adauga carnea tocata sau taiata la cutit si gateste-o pana-i aproape gata, dar sa ramana inca zemoasa. Inchide focul si pune mirodeniile (ca sa nu se arza!)

In alta tigaie: pune un strop de ulei, niste franjuri de slanina si cand sunt translucide pune ceapa alba taiata foarte fin, taietei lungi, adauga varza taiata cat de fin poti. Gateste-o pana cand se inmoiaie bine. Pune la final chimen si piper.

Intr-o tava termorezistenta se aseaza in straturi varza, carne, (optional, dar recomandat: smantana), apoi iarasi varza, carne si la final un strat de smantana.

Coace in cuptor pana cand vezi ca-i gata – folosind metoda „ochii iti arata”!

Serveste cu o generoasa lingura de smantana pe deasupra, in care poti pune, daca vrei, marar proaspat tocat sau marar proaspat, dar netocat.

Incearca si retele: Placinte Codrenesti sau Curechi de dovleac