Reteta de varza a la Cluj este una foarte veche, de pe la 1695, transmisa de la maghiari la romani si invers, via sasi.
Combinatia e una clasica si etern gustoasa. Poti sa spui ca varza a la Cluj arata ca un fel de sarmale despletite, sau sarmale pe straturi.
Pentru reteta de Varza a la Cluj ai nevoie de:
- varza murata
- carne tocata de porc
- slanina de mangalita
- coaste afumate
- paprika dulce
- ceapa
- ulei
- chimen
- smantana
Marunteste ceapa rosie si caleste-o cu un pic de slanina de mangalita. Adauga carnea tocata sau taiata la cutit si gateste-o pana-i aproape gata, dar sa ramana inca zemoasa. Inchide focul si pune mirodeniile (ca sa nu se arza!)
In alta tigaie: pune un strop de ulei, niste franjuri de slanina si cand sunt translucide pune ceapa alba taiata foarte fin, taietei lungi, adauga varza taiata cat de fin poti. Gateste-o pana cand se inmoiaie bine. Pune la final chimen si piper.
Intr-o tava termorezistenta se aseaza in straturi varza, carne, (optional, dar recomandat: smantana), apoi iarasi varza, carne si la final un strat de smantana.
Coace in cuptor pana cand vezi ca-i gata – folosind metoda „ochii iti arata”!
Serveste cu o generoasa lingura de smantana pe deasupra, in care poti pune, daca vrei, marar proaspat tocat sau marar proaspat, dar netocat.
Incearca si retele: Placinte Codrenesti sau Curechi de dovleac