Restaurantul Baracca din Cluj este primul restaurant din Romania care intra in prestigioasa organizatie internationala JRE, Jeunes Restaurateurs.

Dupa un proces de selectie riguros, cu o serie de vizite misterioase si numeroase criterii de indeplinit, Baracca face parte, incepand cu luna ianuarie 2019, din celebra organizatie JRE,

Aici poti vedea pagina dedicata restaurantului.

Baracca va participa la toate congresele si evenimentele JRE ce vor avea loc de acum inainte. Intrarea in aceasta organizatie le deschide drumul altor tineri restauratori si bucatari sefi din Romania.

Avem privilegiul sa va anuntam ca, dupa un proces lung si riguros de evaluare, suntem primul restaurant din Romania care face parte din organizatia JRE, Jeunes Restaurateurs. Sunt ani de zile de cand ne dorim acest lucru, iar pasul acesta pare ca vine ca o completare perfecta a aniversarii a 10 ani de cand suntem pe piata din Romania. Credem ca e un pas important, atat pentru viitorul nostru, pentru clientii nostri, cat si pentru industria ospitalitatii din Romania.” noteaza Baracca pe pagina de Facebook.

Ce este JRE?

JRE este o asociatie de tineri restauratori si chefs haute cuisine care vor sa impartaseasca talentul si pasiunea pentru gastronomie intr-o comunitate. Pornita in 1992, organizatia cuprinde 350 de restaurante si 160 de hoteluri din 16 tari (Austria, Belgia, Germania, Franta, Italia, Spania, UK si altele), printre care restaurante cu 3 stele Michelin sau prezente in topurile celor mai bune restaurante din lume.

Cum este prezentata Romania pe site-ul JRE

Over the years, Romania has come into contact with several different traditions that have consequently shaped the country’s cuisine – as a result, there is a diverse blend of different dishes, yet it still retains its own distinctive character. Ottoman cuisine has played an important role, as well as other neighbouring cooking styles, such as German, Serbian, Bulgarian and Hungarian. Romanians often use one term to refer to quite a few different types of dishes – for example, the category ‘ciorba’ includes a wide range of soups with a characteristic sour taste. These soups may contain meat and vegetable, tripe and calf foot, or fish, all of which are soured by lemon juice, sauerkraut juice, vinegar, or traditionally ‘bors’. Similarly ‘tuica’ (plum brandy) is a generic term for a strong alcoholic spirit in Romania, while in other countries, every flavour has a different name.


In decursul anilor, Romania a intrat in contact cu diferite alte popoare ce au influentat bucataria. Ca rezultat, o multime de preparate diferite dar care isi pastreaza totusi caracterul distinctiv.

Bucataria turceasca a avut o influenta majora, la fel si germanii, sarbii, bulgarii si ungurii au influentat bucataria romaneasca.

Deseori, romanii folosesc un singur termen pentru a denumi mai multe tipuri de preparate – de exemplu, categoria „ciorba” include o gama variata de supe acre. Supele pot contine carne si legume, burta, vita sau peste si sunt acrite cu zeama de lamaie, zeama de varza, otet sau cu traditionalul „bors”.

Dupa acelasi model, „tuica” este denumirea generica pentru o bautura spirtoasa romaneasca, in timp ce in alte tari exista denumiri pentru fiecare tip de fruct din care este facuta aceasta bautura.

Citeste si articolul: Noua Bucatarie Romaneasca, despre amintiri si emotii

Surse info:

Pinch of salt

www.jre.eu/en/romenia

Baracca

Foto: Baracca