Au batut lumea pentru a-si rafina gustul si s-au intors in tara ca sa-si astearna in farfurie aromele copilariei. Tinerii Chefi au prins aripi si dau acum un nou contur conceptului de bucatarie romaneasca. Da! In sfarsit, se naste Noua Bucatarie Romaneasca, cladita pe amintiri si emotii.

„Bunicul facea cel mai bun sos de rosii cu usturoi …”, „strabunica imi facea paine cu untura …” , „mamaie imi facea colarezi” … acum gatitul este impletit cu dorul gusturilor de demult, cu lacrimi in coltul ochilor si-i asezat frumos, in farfurii moderne, minimaliste.

In cele ce urmeaza, va lasam sa-i cunoasteti si voi pe cativa dintre cei care cladesc lingurita cu lingurita noua bucatarie romaneasca.

Alex Petricean

A lucrat 5 luni la Noma (cotat de patru ori (2010, 2011, 2012 si 2014) cel mai bun restaurant din lume, cu doua Stele Michelin) ca trainee si a acumulat experienta in alte diverse restaurante din tarile nordice. Alex Petricean is back in Romania ca Head Chef la Maize si acum pune pe picioare propriul restaurant – NOUA

Ce amintiri il insotesc pe Alex in bucatarie?

Bunicul si bunica aveau o casa de vara. Acolo am inteles ce inseamna sa ai o gradina, sa umbli cu picioarele goale prin praf, sa-ti intre aschii. Era vara, bunicul meu statea pe scaun in pantaloni scurti de fotbalist si curata rosii. Facea un sos de rosii … N-am mai mancat niciodata de atunci. Poate era rosia, poate era energia lui, poate era momentul ala in timp. Era un echilibru perfect.” (fragment din episodul Memoria Gustului)

Joa Daniel

Dupa ce a studiat Management la Sibiu, a lucrat in cateva restaurante din Germania apoi s-a intors acasa unde si-a desavarsit talentul gatind cu ingrediente locale, recompunand amintiri.

Eu incerc sa le transmit oamenilor si o emotie. Meniul meu chiar se numeste „amintiri din copilarie”. Mancarea nu e doar mancare. E un feeling pana la urma. Mancarea nu e doar un „potol” (fragment din episodul 23, #ChefTalks cu Marius Tudosiei)

Citeste si: Cum creezi un meniu de restaurant. Idei de la Chef Joa Daniel.

Cristi Dascaleanu

Grecia, Marea Britanie, Norvegia. S-a intors in tara la sfarsitul lui 2018 cu idei pe care le pune in practica cu ingrediente romanesti. Ce ziceti de o pudra de varza murata?

Ca sa faci o bucatarie buna ai nevoie de ingrediente. Noi le avem. (…) Avem gusturi romanesti. Avem gustul de la bunici. Peste doua-trei generatii probabil ca o sa piara, pentru ca nu mai avem bunici pe la tara. Dar daca stii gusturile de la bunici le poti dezvolta in „n” feluri.” (fragment din episodul 16, #ChefTalks cu Marius Tudosiei)

Alexandru Dumitru a lucrat in Statele Unite, Germania, Olanda, Bulgaria. Gusturile din copilarie l-au urmarit peste tot in lume si acum s-a intors aproape de ele, sa le recreeze.

Bunicii mei s-au bazat mereu pe sezon. In vie rasarea in martie salata. Tot timpul puneau muraturi, topeau untura, taiau un cocos, o gaina. (…) Imi place sa gatesc feluri de mancare care sunt uitate. Cu care am crescut. De exemplu, strabunica Anica imi facea vara cand veneam de la garla paine prajita in untura cu zahar. Acum mi-as dori sa refac asta, sa recuperez gustul. Mamaie ne facea colarezi, orez cu lapte, urzici, ciorba de stevie.” (fragment din episodul 10, #ChefTalks cu Marius Tudosiei)

Text&foto: Raluca Constantin