Lemon Curd este o crema fina de lamaie, cu origini pe la 1800. In Anglia, lemon curd era servita in mod traditional cu scones (mini-chifle) la ceaiul de dupa-amiaza, ca inlocuitor pentru gem, sau ca umplutura pentru tarte si alte prajituri.

La inceput, lemon curd era o crema mai putin fina decat ceea ce cunoastem astazi. Textura era chiar branzoasa, si, pentru ca blenderele nu se inventasera inca, coaja de lamaie era obtinuta prin zdrobire cu ajutorul unor bucati mari de zahar.

Si atunci, ca si acum, ingredientele de baza pentru lemon curd sunt zeama de lamaie, coaja de lamaie, galbenusurile de ou si zaharul.

Poti folosi orice fruct (portocale, grapefruit, ananas, mango, fructe de padure) pentru a pregati aceasta reteta insa cele mai intalnite raman lamaia si fructul pasiunii.

Cu ce asociezi lemon curd?

Cu biscuiti fragezi, inghetata cu vanilie, bezele, tarte, placinte, amestecat cu crema de branza ca topping pentru briose, sau cu iaurt grecesc.

Pentru Lemon Curd, reteta pregatita de Marius Tudosiei la Sanatatea in Bucateai nevoie de

  • 3 lamai
  • 300 g zahar
  • 110 g unt nesarat
  • 4 oua
  • zeama de la 3 lamai
  • putina sare

Spala bine lamaile, apoi, cu un peeler curata-le coaja si stoarce-le zeama. Intr-un vas pune coaja de lamaie si zaharul si cu ajutorul unui blender transforma-le intr-o pasta/crema parfumata.

Amesteca crema de lamaie obtinuta cu untul inmuiat la temperatura camerei. Adauga ouale pe rand, apoi zeama de lamaie si amesteca bine pana ce se omogenizeaza.

Transfera crema intr-un vas mai mare si gateste-o pe foc mic aproximativ 10 minute, amestecand constant.

Atentie! Vei obtine un lemon curd atunci cand temperatura va ajunge la aproximativ 80 de grade, deci crema nu trebuie sa fiarba.

Lasa crema sa se raceasca bine apoi serveste-o dupa placul inimii. Eventual cu biscuiti fragezi (Scotieni) ca cei de la Paula Ana.

Pofta buna!