Este sezonul sparanghelului, asa ca am folosit in aceasta reteta sparanghel romanesc intr-o combinatie delicioasa, cu un sos frantuzesc delicios, usor acrisor – sos Gribiche.

Ce este sosul Gribiche? 

Sosul Gribiche este un sos frantuzesc inrudit cu maioneza, facut din galbenus fiert tare, mustar, ulei, castraveti murati taiati marunt, capere, patrunjel si tarhon.

In mod traditional, sosul gribiche insoteste carnea de pui fiarta, pestele sau terinele reci. In varianta moderna, sosul poate acompania foarte bine si legume: sparanghel, praz, salata.

Poti incerca si alte sosuri. Inspira-te de aici: 20 de sosuri si dressinguri pe care sa le faci in casa

Sparanghel cu sos Gribiche
Sosul Gribiche:
  • 1 lingura mustar de Dijon
  • 1 lingur otet de vin alb
  • 3 linguri ulei de masline 
  • 1 lingura capere
  • 1 lingura castraveti cornishon taiati marunt
  • 1 ou fiert tare
  • patrunjel cret
  • tarhon
  • piper proaspat macinat
  • sare

Sparanghelul se soteaza intr-o tigaie acoperita, cu putin unt. Pentru sosul Gribiche amesteca mustarul cu galbenusul de ou fiert tare si uleiul pana ce obtii o maioneza. Adauga otetul de vin alb, caperele taiate marunt, castravetii cornison taiati marunt, sare, piper, patrunjelul si tarhonul.

Pentru decor, galbenusul si albusul se dau separat prin strecuratoare.