Va invit sa descoperiti o reteta veche, romaneasca si delicioasa: Lapte de bou.
Denumirea o fi ciudata, dar reteta este una foarte veche si se pregateste in diverse regiuni ale tarii si in variante de post (cu apa in loc de lapte)
Reteta asta este culeasa din Maramures si este de fapt un piure fin cu lapte si faina din seminte de dovleac acompaniat de guguloaie de mamaliga cu unt si loboda imbracate in branza de burduf, rumenite la cuptor si stropite cu ulei de leurda si ceapa verde.
Ingredientele si modul de preparare, mai jos.
Lapte de bou
  • seminte de dovleac
  • lapte
  • sare
Pentru mamaliga:
Topping:
  • branza de burduf
  • leurda + ceapa verde
  • untisor cu flori pentru decor
  • flori de rozmarin pentru decor
Coace semintele de dovleac si marunteste-le intr-o rasnita de cafea pana ce se transforma in faina.
Pune laptele la fiert si cand fierbe, toarna incet faina de dovleac in lapte. Lasa cateva minute sa fiarba amestecand continuu. Potriveste de sare.
Fa o mamaliga mai tare, la final pune in ea niste pasta de loboda. Lasa mamaliga la racit apoi, scoate bulete (poti folosi un scoop pentru inghetata)
Peste bulete pune branza de burduf si trimite-le la cuptor sa se gratineze. Din leurda si ceapa verde fa un ulei dens, pentru decor si aroma.
Pune laptele de bou la fundul farfuriei si deasupra lui 2-3 bulete din mamaliga, apoi stropeste cu uleiul de leurda si ceapa verde.
Pofta buna! 🙂
Incearca si reteta: Sardine umplute cu verdeturi