Traditia de Florii spune sa ai peste pe masa. Norocul face sa fi adunat de prin bucatariile lumii tot felul de retete cu peste, asa ca te invitam si pe tine sa le pregatesti acasa, in duminica Floriilor.

Ton à Brás

Ton à Brás
Ton à Brás
  • 160 g ton din conserva
  • 1 cartof
  • 3 salote
  • 1 catel usturoi
  • ulei de masline
  • 4 oua
  • patrunjel verde
  • masline
  • sare

Taie fin salotele si usturoiul si caleste-le in ulei de masline. Taie fin si cartoful si prajeste-l.

Separa ouale si pastreaza deoparte 3 galbenusuri. Intr-un bol bate un ou intreg cu albusurile ramase.

In tigaie, peste ceapa calita adauga cartofii, tonul, ouale batute. Lasa totul sa se gateasca la foc mic, pentru a ramane cremoase. La final, adauga cele 3 galbenusuri batute cu sare.

Serveste cu patrunjel verde si masline tocate marunt.

Biban vargat cu kale

biban cu kale
Biban cu kale
  • biban vargat
  • unt
  • kale
  • sare
  • piper
  • supa de legume

Frunzele de kale se pun la oparit intr-o supa de legume (ceapa, morcovi, foi de dafin si boabe de piper). Cine cultiva kale in Romania: Legume Fericite si Biodumbrava 

Pielea fileului de biban se cresteaza. Se presara sare si piper si se preseaza usor cat sa intre si in crestaturile facute.

Intr-o tigaie cu unt se aseaza fileurile cu pielea in jos si se preseaza cu o spatula pentru a obtine o piele crocanta si caramelizata. Se intorc fileurile si pe cealalta parte apoi se scot din tigaie si se lasa la odihnit.

In untul ramas in tigaie incalzim timp de un minut frunzele de kale impreuna cu niste migdale zdrobite.

Somon cu ceai verde

  • file de somon
  • ceai verde
  • marar proaspat
  • boabe de piper

sos:

  • usturoi
  • lapte
  • ulei

Fileul de somon se portioneaza. Pielea se indeparteaza, se cresteaza, se aseaza intre doua tavi si se da la cuptor. Bucatile de piele vor fi prajite in tigaie pentru a fi crocante si le vom folosi la final, pentru decor.

Bucatile de somon se tin cateva minute intr-o infuzie de ceai verde, apoi se stropesc cu ulei de masline si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Pe fiecare bucata de somon presaram verdeata tocata marunt (marar) si boabe de piper proaspat zdrobite. Trimitem tava la cuptor timp de 15-20 de minute, la 160 de grade.

Sosul de usturoi se pregateste din usturoi, lapte, ulei de floarea soarelui si marar verde. Servim cu garnitura de cartofi copti intregi.

Macrou cu verdeturi

macrou cu verdeturi

  • macrou
  • ceapa verde
  • usturoi verde
  • sos de rosii
  • fulgi de chilli
  • sare
  • piper
  • ulei
  • patrunjel
  • marar

Din verdeturi vom face un stufat.

Ceapa verde se toaca si se caleste in ulei de masline. Se adauga un strop de apa. Se adauga si usturoiul verde, apoi sos de rosii. Se lasa pe foc, sa scada. Maruntim patrunjelul si mararul si le adaugam in tigaie inainte sa oprim focul.

Macroul se cresteaza pe ambele laturi si se aseaza intr-o tava. Se presara un strop de ulei,  sare si piper si se trimite la cuptor la 180-190 de grade.

Somon afumat la cuptor cu sos de smantana si macris 

  • somon rondele
  • salote
  • smantana
  • unt
  • ulei
  • vermouth
  • macris
  • lamaie
  • sare
  • piper alb

Sosul:

Salotele se toaca marunt si se calesc in unt, la foc mediu. In tigaie se picura si putin ulei (ca sa nu se arda untul), apoi se adauga vermouth sau un vin dulce. Se stoarce si putina zeama de lamaie, apoi se adauga smantana dulce, sare si piper alb. Se lasa cateva minute pe foc, sa se combine aromele. Se ia sosul de pe foc si se adauga frunzele de macris (tocate)

Daca vrei sa afumi putin somonul, e suficient sa-l asezi pe o bucata de lemn imbibata cu gin si sa-l trimiti in cuptor pentru 5-6 minute.

Serveste somonul cu sosul de macris.

Stiuca in sos de lamaie

  • stiuca
  • amidon de porumb
  • galbenusuri
  • sare
  • zeama de lamaie
  • supa de legume
  • ulei de floarea soarelui presat la rece

Stiuca se curata si se taie rondele groase (2-3 degete) asttfel incat sa ramana zemoase in momentul in care le vom gati. Presaram peste rondelele de stiuca sare si piper, putina faina ca sa absoarba umezeala de la suprafata si le lasam deoparte. Bucatile de peste se rumenesc in tigaie pe partile cu taietura apoi le asezam intr-o tava pe care o trimitem la cuptor.

Din doua lingurite de amidon de porumb cu putina apa facem un sos subtire. Galbenusurile se amesteca bine cu zeama de lamaie pana ce avem o emulsie. Adaugam si supa calduta de legume si mutam totul, impreuna cu sosul cu amidon, intr-o tigaie, pe foc. Amestecam intruna la foc mic fara sa ajungem la punctul de fierbere. Il puteti trece printr-o strecuratoare deasa. Pentru servire, sosul se aseaza din belsug peste rondelele de stiuca rumenite.

Salata de cartofi noi cu pastrav afumat 

  • pastrav afumat (il gasesti in Bacania Veche)
  • cartofi noi
  • boabe de coriandru
  • frunze de coriandru
  • frunze de spanac
  • unt
  • ceapa rosie
  • ridiche

Pentru dressing:

Cartofii se fierb, se taie pe jumatate si se rumenesc in unt. Se presara sare. Adaugam in tigaie ceapa rosie taiata rondele fine (cu inelele desfacute). Ridichile se taie felii subtiri si se pun si ele in tigaie sa stea un minut pe foc impreuna cu celelalte ingrediente.

Dressingul: amestecam mustar simplu, hrean proaspat ras, o lingura de miere, putin ulei de masline, ghimbir tocat si un strop de sare si niste boabe de coriandru.

Se asambleaza salata: frunzele de spanac, frunzele de coriandru, bucatile de pastrav afumat, cartofii calzi si dressingul.

Vezi si Meniul Bacania Veche pentru masa de Paste 2019