De cum vine luna aprilie, sparanghelul romanesc ajunge in Bacania Veche (se intampla asta inca din 2015!)
Proaspat recoltat in fiecare dimineata, de la Comana, de aproape, pentru ca tu sa te bucuri de toata prospetimea si sanatatea unui ingredient grozav, cultivat local, in pamant romanesc.
Citeste si The Sparanghel Incident!
Crocant si plin de nutrienti, sparanghelul este un antioxidant puternic, sursa de sanatatea si tinerete: contine 93% apa si este plin de vitamine si nutrienti: vitamina C, E, B6, beta-caroten, zinc, magneziu, seleniu, vitamina K, acid folic, crom, riboflavina, tiamina, dar si alte substante cu rol antiinflamator si anticancerigen.
Sparanghelul are efecte grozave asupra siluetei, reducand grasimea de pe abdomen datorita continutului bogat de fibre si foarte redus de calorii: 100 de grame de sparanghel au numai 13 calorii. Afla mai multe despre sparanghel
Blansat – pune apa la fiert cu putina sare. Cand apa clocoteste scufunda sparanghelul 1 ½ – 2 minute in apa care clocoteste, apoi transfera-l imediat intr-un bol cu apa cu gheata pentru a opri fierberea si pentru a pastra culoarea vie.
Sotat – intr-o tigaie cu putin unt si un strop de apa
La cuptor/gratar – stropesti tijele de sparanghel cu putin ulei de masline, sare si piper si le rumenesti 1-2 minute
Poti servi sparanghelul cu diverse sosuri: sos cu branza (blue cheese, gorgonzola si brie) sau un sos olandez (hollandaise)
Cum cureti si cum gatesti sparanghelul
Iata cateva retete cu sparanghel romanesc pe care il gasesti in Bacania Veche! #eatlocal #eatfresh #desezon
Mic dejun cu sparanghel si ou
Fierbe doua oua moi. Intr-o tigaie incalzeste doua linguri de unt si perpeleste usor tijele de sparanghel. Presara sare si piper, apoi bucura-te de un mic dejun sanatos inmuind tijele de sparanghel in galbenusul moale. Daca mai ai si o felie de paine artizanala cu maia …. Mmmmm!
- sparanghel
- ulei de masline
- sare
Pentru bechamel:
- unt
- faina
- lapte
- ulei
- sare
- piper alb
- nucsoara
- branza maturata de la Cund
Pentru sosul bechamel, topeste untul intr-o cratita impreuna cu putin ulei vegetal (pentru a asigura o temperatura mai buna). Adauga faina si amesteca rapid pana ce avem o consistenta nisipoasa. Ia cratita de pe foc si adauga laptele caldut peste unt si faina. Amesteca si pune din nou pe foc. Adauga putina sare, nucsoara si piper alb.
Daca vrei sa pregatesti sosul Mornay, dupa ce ai obtinut un sos bechamel bine legat, razuieste branza maturata si amesteca.
Intr-o tava rotunda aseaza circular tijele de sparanghel, cu varfurile orientate spre centru. Stropeste-le cu putin ulei de masline si presara sare. Deasupra lor toarna sosul bechamel pana ce le acoperi uniform. Mai poti razui branza maturata. Trimite tava la cuptor, la 170 de grade.
Supa crema de sparanghel cu nuci
- sparanghel
- pastarnac
- cartofi
- ceapa
- unt
- ulei de masline
- usturoi
- smantana
- busuioc
- sare
- frunze de leurda
- miez de nuca
Pune la incalzit intr-o tigaie trei linguri de unt cu putin ulei de masline. La foc domol, pune la sfarait: ceapa taiata mare, apoi pastarnacul si cartofii. Marunteste tijele de sparanghe, inclusiv cozile groase si pune-le la calit. Adauga si niste catei de usturoi si toarna apa in vas cat sa se acopere legumele.
Dupa ce s-au fiert, blendeaza totul si adauga smantana. Pentru un plus de aroma poti adauga si frunze de busuioc tocate sau frunze de leurda. Pentru textura poti adauga bastonase crocante de paine sau miez de nuca rumenit la cuptor.
Foto: Raluca Constantin