O bucatarie fara sosuri e ca viata fara iubire (si deja suna dulceag articolul asta). La drept vorbind, un sos bun, la momentul potrivit face diferenta intre o mancare buna si una delicioasa. Aduce un „nu stiu ce” in farfurie, iti incalzeste sufletul si iti desfata papilele.
Tocmai din acest motiv, am facut o lista cu cateva idei de sosuri ge-ni-a-le pe care oricine le poate pregati in casa:
1. Sos Tzatziki
Sosul pe care il stim cu totii din Grecia si ne face sa visam la vacanta. Pentru sosul Tzatziki ai nevoie de:
- castravete proaspat
- iaurt grecesc
- unt topit
- sare
- usturoi
Evident, poti sa faci sosul asta si fara usturoi, dar ar fi ca nunta fara lautari.
Intr-un bol se amesteca iaurtul cu untul topit, pana se omogenizeaza. Pe langa unt se adauga si putin otet sau zeama de lamaie si usturoiul pisat, apoi castravetele razuit si sare grunjoasa de mare.
Se amesteca, se adauga ulei de masline extravirgin si se presara putin oregano uscat.
Citeste si articolul: Cum alegi uleiul de masline?
2. Sos de patrunjel
Less is more, zice o vorba. Si asta se aplica foarte bine si in bucatarie. Sosul asta verde este pe cat de simplu, pe atat de apreciat.
Ai nevoie de:
- frunze de patrunjel proaspat
- ulei de floarea soarelui presat la rece (il gasesti in Bacania Veche)
- sare de mare
Le blendezi pe toate si ai un sos care da un zvac proaspat si culoare oricarui preparat.
3. Sos de busuioc
Ai nevoie de:
- ulei de floarea soarelui presat la rece
- cateva frunze de busuioc proaspat
- un catel de usturoi
- putina sare de mare
- cateva picaturi de zeama de lamaie
Totul blendat, si ai un sos care sta bine pe branzeturi de orice fel. Noi garnisim cu el o salata CaSHprese delicioasa – cu cas dospit.
Citeste si despre: Food Waste: 17 idei simple pentru a limita risipa alimentara
4. Sos de unt
Un sos gustos, pe baza de unt (deh! ce-i mai bun in viata?!) Ai nevoie de:
- vin alb
- salota
- unt
Se toarna vinul intr-o tigaie si se lasa la foc mic sa scada putin. Se pune apoi ceapa taiata fin si se lasa la scazut, apoi se adauga untul. Totul se pregateste la temperatura scazuta, apoi se blendeaza pentru a obtine un sos fin, matasos.
5. Sos de vinete si iaurt
Un sos turcesc din:
- 3 vinete coapte
- 400 de grame iaurt grecesc
- putin ulei de masline
- usturoi
Sosul acesta de vinete si iaurt merge minunat langa o carne de vitel.
6. Beurre noisette
Ca orice nume frantuzesc, „beurre noisette” suna pretentios. De fapt, acest grozav sos de unt, e extrem de simplu de facut si pune in valoare preparatele cu peste, legume sau chiar pastele.
Ai nevoie de:
- unt
- sare
- piper
- zeama de lamaie (optional)
Ca sa ajungi la fabulosul beurre noisette, tot ce ai de facut este sa pui o felie generoasa de unt sa se rumeneasca in tigaie timp de cateva minute, pana ce ajunge sa faca o spuma. Ai grija sa nu-l lasi prea mult timp pentru ca te vei alege cu tigaia in flacari. Untul topit va capata o culoare aramie si o aroma de nuca. Daca vrei sa-i dai o aroma in plus pentru a-l folosi pe peste, adauga putina zeama de lamaie, sare si piper.
7. Sos bechamel
Ai nevoie de:
- 50 g unt
- 50 g faina
- 500 ml lapte
- nucsoara
- piper alb
- sare
Unt topit, faina, lapte si nucsoara. De atat ai nevoie pentru acest sos care se mai numeste si sos alb. Bogat, cremos, sosul bechamel nu se foloseste ca atare ci gatit la cuptor, in combinatie cu budinca de macaroane, lasagna sau pe o musaca.
Incalzeste untul intr-o craticioara. Cand s-a topit, adauga faina si amesteca bine cu un tel. Va incepe sa miroasa grozav de bine! Adauga treptat laptele si amesteca energic pana obtii o crema fina. Adauga sare, piper alb si razuieste putina nucsoara.
Incearca si reteta asta: Sparaghel la cuptor cu sos bechamel
8. Sos olandez (sau Hollandaise)
Un sos deosebit de delicat si destul de instabil (ti se poate taia cand ti-e lumea mai draga) care se naste dintr-o emulsie de unt topit si galbenusuri – adica doua ingrediente destul de greu de impreunat in mod normal. Se prepara la cald, din:
- 4 galbenusuri
- 100 g unt
- miere
- o lingura de zeama de lamaie
- sare
Topeste untul intr-o craticioara, apoi lasa-l sa se racoreasca la temperatura camerei. Pune apa la fiert intr-o alta craticioara. Separa galbenusurile intr-un castron metalic care se potriveste fix deasupra cratitei in care fierbe apa la foc mic (bain marie). Cand apa incepe sa clocoteasca usor, pune castronul cu galbenusuri deasupra si cu un tel, incepe sa le bati usor. Adauga untul racorit si bate energic apoi ia castronul de pe baia de aburi si adauga zeama de lamaie, sare si (daca vrei) putina miere. Bate cu telul pana ce obtii o spuma lejera.
Sosul olandez (hollandaise) este perfect pentru sparanghel sau oua Benedict.
9 . Dressing de mustar
Dressing-ul asta e genial si-ti trezeste instant papilele gustative. Ai nevoie de:
- otet balsamic
- ulei de masline
- putin mustar de Dijon
- putina miere
Le amesteci si uite-asa ai obtinut cel mai bun dressing pentru salatele tale! Daca-ti plac iutelile poti folosi pentru acest sos crema de mustar Doamne Fereste.
10. Sos de iaurt
- busuioc proaspat
- iaurt grecesc
- ghimbir ras
- un fir de ceapa verde
- sare
- piper
Le blendezi si asta e tot. Ai obtinut un sos cremos care complimenteaza minunat un somon la cuptor.
11. Dressing Caesar
Unul dintre cele mai intalnite dressinguri este cel Caesar. Ai nevoie doar de:
- otet balsamic
- miere
- ulei de masline
- parmezan
- sos Worcestershire
- sare
- piper
Le amesteci si cinstesti cu el o salata. Simplu si bun!
12. Dressing vinegreta
Cel mai intalnit dressing ia nastere fara pretentii din:
- otet balsamic
- ulei de masline
- mustar de Dijon
- putin usturoi
- sare
- piper
13. Sos de ardei copti, cu branza si busuioc
Arunca intr-un vas:
- 4-5 ardei copti (curatati)
- un fir de ceapa verde
- trei frunze de busuioc
- un strop de ulei de nuca presat la rece
- putina branza veche de oaie sau de capra, pentru un gust intens
Tot ce mai ramane de facut este sa blendezi si ai obtinut un sos delicios.
Daca vrei un zvac cu iz exotic, amesteca:
- otet balsamic
- putina miere
- ulei de masline extravirgin
- putin sos de soia
- ghimbir proaspat razuit
- seminte de susan prajite
15. Dressing de rodie
4 linguri de petimezi de rodie sau concentrat de rodie
4 linguri de ulei de masline
2 linguri de otet din vin alb
semintele de la o jumatate de rodie
Este minunat impreuna cu couscous, orez sau salate.
16. Sos de fistic
Sosul asta marocan merge bine cu carnea de pasare. Ai nevoie de:
- 2 maini de fistic nesarat, prajit si maruntit
- patrunjel verde
- menta verde
- un catel de usturoi
- un ardei iute
- sucul de la o lamaie
- 5 linguri de ulei de masline
- sare de mare
Fisticul, patrunjelul, menta, ardeiul iute – toate tocate, usturoiul pisat, zeama de lamaie se amesteca intr-un bol. Se adauga uleiul de masline si se amesteca toate pana se combina aromele. Acopera bolul si lasa-l sa stea o ora la temperatura camerei inainte de a-l servi. Se poate pastra in frigider pana la 3 zile.
Incearca si: Sosul Ranch | Sosul Caesar | Sosul Godess
17. Pesto rosu
Pesto rosu face ca pastele sa fie incredibil de gustoase. Il poti face foarte usor din:
- o mana de rosii uscate conservate in ulei de masline
- o mana de busuioc proaspat
- 3 catei de usturoi
- o mana de parmezan
- o mana de muguri de pin sau caju crud
- 4-5 linguri de ulei de masline
- sare
Nu ai altceva de facut decat sa le blendezi impreuna si sa te bucuri de un gust fantastic!
18. Pesto verde
Fratele mai mare al pesto-ului rosu, pesto verde se prepara usor, din:
- o mana de muguri de pin
- o mana de busuioc proaspat
- parmezan
- 4 linguri de ulei de masline
- 2-3 catei de usturoi
19. Sos de rosii
- 1 kg de rosii
- 2 linguri de ulei de masline
- un catel de usturoi
- putina sare
- putin busuioc proaspat
Se spala rosiile si se taie in jumatate. Se trece pulpa printr-o sita fina apoi se pune intr-un vas impreuna cu sarea, uleiul de masline, usturoiul pisat. Se fierb impreuna pana ce sucul de rosii scade. La final, parfumeaza cu busuioc proaspat.
20. Sos de avocado
Un avocado bine copt poate face magii in bucatarie. In cazul de fata, obtii rapid un sos fin din:
- un fruct de avocado
- un catel de usturoi
- o jumatate de salota
- o lingura de zeama de lamaie
Pune totul intr-un blender, adauga putina sare, putin piper si gata! Mai poti adauga si coriandru proaspat.
Poti folosi sosul pe empanadas, carne la gratar, fructe de mare sau in sandwich-uri, pentru a inlocui maioneza.
Text&foto: Raluca Constantin