Ce pregatesti pentru Paste? Daca nu ai comandat meniul de la Bacania Veche, e un moment bun sa gastesti impreuna cu familia ta, acasa.

Am rasfoit prin caietul nostru cu retete si-am ales cateva idei care sa te inspire. Pentru noi, ingredientul de aur pentru masa de Paste este verdeata, asa ca bucura-te si tu de leurda, usturoi verde, loboda in bucate.

Cotlete de miel aromatizate cu verdeturi

  • cotlete de miel
  • ceapa verde
  • leurda
  • rozmarin
  • usturoi
  • ulei
  • sare

Cotletele de miel se presara cu sare si se rumenesc usor intr-o tigaie cu ulei pana ce capata o crusta (vreo 2 minute) Partea cu os se protejeaza cu folie de aluminiu.

Pentru crusta se piseaza intr-un mojar, cu sare si putin ulei, niste ceapa verde, rozmarin, leurda, usturoi. Cotletele se ung pe toate partile cu amestecul de verdeturi si se trimit in cuptor la 190-200 grade timp de 7 minute. Langa cotlete vom avea si o salata verde cu untisor, loboda rosie, salata creata si ridichi. Ca sa ne bucuram de primavara!

Cum sa limitezi risipa alimentara in perioada sarbatorilor (si nu numai)

Tocana de berbecut

  • carne de berbec
  • ceapa
  • bulion
  • sos de rosii
  • gutui
  • cartofi
  • pastarnac
  • telina
  • supa de oase
  • morcovi
  • usturoi
  • ceapa verde
  • patrunjel
  • ienibahar
  • sare
  • piper

Intr-un vas din fonta incalzim uleiul in care rumenim carnea de berbecut pe ambele parti si le scoatem intr-un vas, sa se odihneasca. In acelasi ulei rumenim morcovii intregi, telina, pastarnacul, gutuile taiate bucati si cepele intregi. Adaugam o lingura de bulion si sos de rosii.

Acoperim legumele cu supa de oase si asezonam cu sare si piper, boabe de ienibahar, frunze de dafin si catei de usturoi. Adaugam codite de ceapa verde si carnea rumenita.

Acoperim vasul cu capac si il trimitem la cuptor la 170 de grade timp de 3 ore.

Bors de miel

  • carne de miel
  • oase de miel
  • ceapa uscata
  • morcovi
  • pastarnac
  • sfecla rosie
  • bors
  • sare
  • supa de radacinoase
  • radacina de patrunjel
  • ceapa verde
  • telina
  • patrunjel verde
  • leustean
  • marar

Morcovul, pastarnacul, telina, radacina de patrunjel si ceapa alba se toaca marunt si se calesc. Se adauga ceapa verde tocata fin si supa de radacinoase si se lasa sa fiarba.

Borsul se pune intr-un alt vas pe foc, sa scada. Adaugam in el, la fiert, cubulete de sfecla rosie. Carnea de miel se fierbe separat.

In oala in care fierb legumele adaugam carnea fiarta separat si verdeturile, si mai lasam sa dea doua-trei clocote. Apoi adaugam borsul cu sfecla rosie si lasam din nou sa dea in clocot. La final adaugam leustean verde, tocat.

Placinta cu carne de capra

  • carne de capra
  • ceapa
  • morcovi
  • telina
  • ceapa verde
  • rosii
  • mar
  • vin rosu
  • oua
  • piper boabe
  • ulei de floarea soarelui
  • cardamom
  • coriandru
  • fenicul
  • flori de scortisoara
  • bat de scortisoara
  • foi de dafin

Aluat:

  • faina
  • ulei
  • apa
  • sare

Ceapa se marunteste si se caleste in ulei de floarea soarelui. Adaugam carnea tocata care isi va lasa zeama. O lasam la foc cateva minute bune, apoi adaugam morcov si telina razuite, piper boabe, foi de dafin, seminte de cardamom, un baton de scortisoara si vin rosu. La finalul gatirii vom scoate mirodeniile. Adaugam rosiile maruntite si bucati de mere (fara coaja). Merele vor da consistenta si dulceata umpluturii de carne.

Macinam semintele de coriandru, fenicul, flori de scortisoara cu niste sare grunjoasa si le adaugam in oala. Mai lasam pe foc. Spre final adaugam usturoi, patrunjel si codite de ceapa verde.

Aluatul pentru placinta se face simplu, din faina, apa si ulei. Intindem o foaie subtire si o asezam intr-o tava rotunda (marginile aluatului trebuie sa fie destul de mari incat sa poata fi trase deasupra umpluturii). Ungem aluatul cu ou apoi trimitem placinta in cuptor sa se coaca.

Cum pastrezi alimentele corect in frigider

Placinta cu verdeturi 

  • ulei de masline
  • ceapa uscata
  • ceapa verde
  • usturoi verde
  • praz
  • apa
  • stevie
  • spanac
  • leurda
  • ridichi
  • branza
  • smantana
  • oua
  • marar
  • patrunjel

Aluatul de placinta se prepara din apa, faina si ulei de masline. Dupa ce se framanta si se ajunge la consistenta dorita, se lasa la frigider. Ceapa se taie felii si se caleste in ulei rece, ca sa nu se rumeneasca, ci doar sa se inmoaie usor.

Se adauga si prazul taiat fin, apoi ceapa si usturoi verde – mai intai partile albe, apoi funzele. Se stinge totul cu putina apa. Leurda se toaca si se adauga in tigaie sa se inmoaie. Stevia se curata – se indeparteaza cotoarele si se opareste in apa apoi se toaca si ea si aterizeaza in tigaie peste celelalte verdeturi. Se adauga si frunzele de spanac intregi si se acopera tigaia sa se gateasca impreuna la aburi. Cand verdeturile s-au inmuiat, se lasa putin compozitia sa se racoreasca. Se adauga ouale, putin gris, branza si smantana si verdeata proaspata.

Foaia de aluat se intinde si se aseaza intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Se toarna umplutura. Marginile aluatului se impaturesc peste umplutura. Se unge cu ou si se da la cuptor.

Incearca si reteta de Quiche cu leurda si branza de capra