In special in perioada sarbatorilor contribuim cu succes la risipa alimentara. Cumparam mult, gatim mult si astfel, cea mai mare parte a alimentelor ajunge in cele din urma la gunoi. Stiai ca se arunca 2,5 milioane de tone de alimente pe an in Romania din cele 90 de milioane de tone in Uniunea Europeana? #foodwaste
Cum sa limitezi risipa alimentara in perioada sarbatorilor (si nu numai)
Poti limita risipa alimentara depozitand corect alimentele in frigider.
Regulile de baza sunt simple:
- tine cont de temperatura din frigider
- fii atent la termenul de valabilitate al alimentelor
Consulta Ghidul de consum si pastrare a alimentelor Food Waste Combat
Resturile de mancare pe rafturile superioare
Aseaza resturile de mancare gatita, lactate deschise si bauturi pe rafturile de sus. Resturile de mancare gatita trebuie pastrate in caserole de sticla, cu capac. In aceasta zona temperatura medie este de 7 grade C, ideala pentru a pastra inca 24 de ore mancarea pe care nu ai putut sa o mananci astazi.
Legumele si fructele in sertarele de jos, separat
Pastreaza legumele si fructele in compartimente separate, sau cu un separator intre ele. Evita pastrarea fructelor si a legumelor langa carne cruda sau branzeturi sau pastrarea lor in pungi de plastic.
Carnea pe raftul de jos al frigiderului sau in congelator
Congeleaza imediat carnea proaspata daca nu intentionezi sa o folosesti in aceeasi zi. Cea cruda trebuie pastrata intr-un recipient acoperit, la distanta de celelalte alimente, pentru a se evita contaminarea.
Lactatele si ouale in partea cea mai rece a frigiderului
Pastreaza ouale si lactatele in partea din spate a frigiderului, departe de usa, unde temperatura fluctueaza.
Congeleaza corect
- scoate aerul din pungi
- congeleaza portii mici
- noteaza pe pungi data la care au fost congelate alimentele
Ce poti congela?
Poti pastra carnea gatita in congelator pana la 3 luni, branza pana la 2 luni, orezul gatit, ierburile aromatice, cartofii fierti, laptele (nu uita ca prin congelare isi mareste volumul)
Cum decongelezi corect?
Cea mai sigura metoda de decongelare este in frigider. Evita sa decongelezi alimentele la temperatura camerei cu exceptia aluaturilor (foi de placinta, blat de pizza). Este indicat sa folosesti alimentele in maximum 24 de ore de la decongelare. Odata dezghetate, nu le recongela!
Sursa info: Food Waste Combat