Mancarurile simple, din ingrediente de sezon, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci cand gatesti retete romanesti vechi, mancaruri cu traditie, care-ti amintesc de copilarie: puricei din mamaliga cu rosii si tocana din dovlecei. Tie ce reteta iti aminteste de gustul de acasa?

Puricei cu rosii

Pregateste o mamaliga si las-o sa se raceasca. E si mai bine daca o lasi o zi, sa se usuce putin, si daca o prepari din malai macinat la moara cu pietre – il gasesti in Bacania Veche sau il poti comanda din magazinul online

Intr-o tigaie incalzeste putin ulei de floarea soarelui presat la rece si putin unt. Marunteste mamaliga rece cu furculita si rumeneste-o in tigaia cu ulei si unt. Intre timp, taie ceapa si zdrobeste cateii de usturoi. Scoate mamaliga rumenita si in aceeasi tigaie caleste ceapa si usturoiul impreuna cu rosiile taiate in bucati mari si felii de ardei iute.

Spre final adauga un catel de usturoi maruntit, pentru gust intens. Deasupra presara patrunjel, busuioc si telina maruntite fin. Aseaza in farfurie mancarica de rosii obtinuta si presara deasupra „puriceii” crocanti. Bucura-te de gusturile simple! 🙂

Tocana din dovlecei

  • dovlecei
  • morcovi
  • ulei de floarea soarelui presat la rece
  • ceapa
  • unt
  • marar
  • smantana
  • piper
  • sare

Dovleceii se razuiesc pe razatoarea mare, se sareaza si se lasa la scurs intr-o strecuratoare sau se storc cu mana. Morcovul se razuieste pe razatoarea mica. Ceapa se marunteste.

Toate legumele se calesc in ulei de floarea soarelui presat la rece cu putin unt – mai intai ceapa si apoi adaugam morcovul. Turnam putina apa (sau zeama de la dovlecei) si le lasam sa se inmoaie. Adaugam dovleceii razuiti si bine scursi. La final adaugam ceapa verde si marar maruntit, piper si sare.

Intr-un bol amestecam smantana cu putin ulei de floarea soarelui presat la rece, putina sare, marar tocat. Aceasta crema delicioasa va acompania tocana de dovlecei.

Incearca si reteta de Supa crema de dovlecei si branza de capra 

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 23 iunie 2018: Puricei cu rosii | Mancare din dovlecei