Ce spuneti de lavanda in deserturi? La Sanatatea in Bucate, invitata lui Marius Tudosiei este Sorina Iufu, un tanar cofetar indragostit de lavanda.
Retetele sunt ispititoare: tort cu lavanda „Colt de Provence” si banana bread cu lavanda.

Blat Joconde:
- 2 oua
- 75 g zahar
- 20 g pudra de migdale
- 20 g unt
- 2 albusuri
- 10 g zahar
- colorant alimentar mov
- lichior de portocale
Jeleu de mango:
- 100 g piure de mango
- 2 g gelatina
Mousse de lavanda:
- 150 g lapte
- 350 g frisca
- 2 g flori de lavanda
- 80 g galbenus
- glucoza
- 80 g ciocolata alba
- 12 g gelatina
- 6 g miere
- 350 g frisca
- 6 ml extract de lavanda
Mousse de mango:
- 100 g piure de fructul pasiunii
- 250 g frisca
- 90 g zahar
- 50 g galbenus
- o lamaie
- 200 g piure de mango
- 12 g gelatina
Jeleul de mango:
Incalzim piureul de mango si il temperam adaugand piureul rece de fructul pasiunii. Dizolvam gelatina in putina apa rece si o adaugam in mixul de piureuri usor caldut. Turnam intr-o forma rotunda si dam la rece. Aceasta este insertia de jeleu de mango pentru tortul cu lavanda.
Blatul Joconde:
Spumam albusurile cu putin zahar. Mixam si galbenusurile si adaugam faina cu faina de migdale, amestecam, apoi incorporam spuma de albus cu zahar. Turnam compozitia in doua forme de tort si le trimitem la cuptor sa se coaca. Blaturile sunt foarte fine asa ca nu este nevoie decat de 10-15 minute sa se rumeneasca usor.
Faina, zahar pudra si unt, se mixeaza cu albus de ou si un strop de colorant, pana ce obtinem „pâte à Cigarette” – un aluat fin din care vom obtine o bordura pentru tortul cu lavanda. Turnam compozitia intr-o forma si trimitem la cuptor.
Pentru mousse-ul de mango, mixam galbenusurile cu zahar pana ce isi dubleaza volumul si incorporam in acest amestec un nou mix de piure de mango, fructul pasiunii amestecate cu gelatina. Batem smantana pentru frisca si o incorporam in mixul obtinut amestecand de jos in sus.
Asamblam tortul intr-o forma rotunda. La baza asezam blatul Joconde, pe margini blatul din „pâte à Cigarette”
Insiropam blatul cu putin lichior de portocale, apoi turnam mousse-ul de mango, asezam cel de-al doilea blat Joconde, si trimitem la frigider.
Dupa acelasi model pregatim si mousse-ul de lavanda pe care il vom turna deasupra si trimitem din nou tortul la frigider.

- 2 oua
- 250 g banane bine coapte
- 250 g zahar
- 75 ml lapte
- 10 ml sirop de lavanda
- 250 g faina
- 5 g bicarbonat
- 100 ml ulei
Crumble:
- 25 g unt
- 25 g zahar
- 40 g faina
- flori de lavanda
Mixam bananele cu zaharul pana obtinem o pasta. Adaugam ouale, treptat laptele, faina cu bicarbonatul si uleiul la final. Mixam totul si turnam compozitia in forme de briose.
Pregatim un crumble din unt (la temperatura camerei), faina, zahar si flori de lavanda. Amestecam totul cu mana si presaram cate putin din acest crumble peste aluatul de banana bread. Trimitem la cuptor la 180 de grade.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 24 iunie 2018: Tort cu lavanda | Banana Bread cu lavanda