Pe 24 iunie s-a lansat editia 2019 a ghidului de restaurante Gault&Millau, unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an din gastronomia romaneasca. In cadrul evenimentului au fost anuntate clasamentul si premiile Gault&Millau 2019 pentru bucatarii si restaurantele din Romania.

275 de restaurante si localuri POP din 15 orase si destinatii speciale au fost selectate anul acesta in ghidul Gault&Millau.

Titlul de Bucatarul Sef al Anului i-a revenit in acest an lui Alexandru Dumitru de la Bistro Ateneu care a fost declarat cel mai bun restaurant din Romania cu 15.5 puncte si 3 bonete.

 

Alexandru Dumitru, Bucatarul Sef al Anului 2019
Alexandru Dumitru, Bucatarul Sef al Anului 2019; Foto: Facebook Alexandru Dumitru

Alexandru Dumitru este printre cei mai tineri Chefi romani pentru care bucataria este strans legata de natura, ingrediente de sezon si produse locale.

De la Atra Doftana, restaurantul la care a gatit pentru doi ani, Alexandru Dumitru a adus conceptul de „farm-to-table” la restaurantul Bistro Ateneu si de curand si la restaurantul La Vinuri, parte a aceluiasi grup, Le Manoir.

In 2018, Alexandru Dumitru a primit de la Gault&Millau premiul Terroir pentru relatia cu producatorii locali dupa ce s-a remarcat cu preparatele pregatite la restaurantul Atra Doftana.

Urmareste un interviu din seria #ChefTalks cu Alexandru Dumitru:

Alte premii in cadrul Galei Gault&Millau 2019

Marii bucatari de maine: 

Andrei Chelaru, Fragment (15 puncte)

Radu CM Ionescu, Kaiamo (15 puncte)

Roland Suciu, Baracca (15 puncte)

Femeia bucatar a anului: Oana Irina Coanta, Bistro de l’Arte (12,5 puncte)

Urmareste un interviu din seria #ChefTalks cu Oana Coanta:

Bucatarii regionali ai anului:

Dobrogea: Anne Marie Rosenberg, Clos des Colombes (12 puncte)

Moldova: Claudia Bacanu, Toujours (12 puncte)

Muntenia: Paul Oppenkamp, the Artist (15 puncte)

Transilvania: Roland Szegedi, Cabinet de Vin & Cocote (13 puncte)

Terroir: Ioan Bebeşelea, Syndicat Gourmet (12,5 puncte)

Cofetar-patiserul anului: Ana Consulea, Zexe Braserie (11 puncte)

Alte restaurante care au obtinut un scor de peste 13 puncte:

Relais & Chateau Bistrot Francais Bucuresti (14 puncte),

Joseph by Joseph Hadad (13,5 puncte),

L’Atelier de Samuel Le Torriellec Bucuresti (13 puncte)

Cu mandrie anuntam ca printre restaurantele listare in Ghidul Gault&Millau 2019 la sectiunea Pop este si bistro-ul nostru din Pipera, Bacania Veche the Charity Shop!

Gault&Millau este primul ghid international gastronomic care intra pe piata romanească. Ghidul a fost publicat mai intai in Franta acum 50 de ani de doi jurnalisti pasionati – Henri Gault si Christian Millau – si s-a facut cunoscut prin sustinerea reprezentantilor noii bucatarii franceze precum Paul Bocuse sau fratii Troisgros.

In timp, ghidul a cunoscut un success international, Gault&Millau fiind acum prezent in peste 20 de tari si 5 continente.
In Romania, Gault&Millau isi propune explorarea bucatariei locale prin evaluarea calitatii, creativitatii si autenticitatii descoperite in restaurantele locale.

Foto: Gault&Millau

Text: Raluca Constantin