Cu gandul la vacanta si gusturi de pe meleagurile din Tara Bascilor, Marius a gatit la Sanatatea in Bucate – sos escabeche cu randunica de mare si linte verde. La desert, un chec caramelizat, inspirat de friganelele copilariei, cu compot de mere si inghetata de vanilie.

Escabeche cu randunica de mare si linte verde

Escabeche este un sos dulce-acrisor, tipic Tarii Bascilor, care se face cu miere sau curmale.

  • randunica de mare
  • linte verde
  • coaja de lamaie
  • morcov
  • ceapa
  • baby fenicul
  • usturoi
  • frunze de dafin
  • piper verde
  • otet
  • melasa de curmale
  • zeama de lamaie
  • frunze de fenicul
  • ulei de masline
  • boia
  • sofran
  • sare

Lintea verde se pune la fiert in apa cu sare si coaja de lamaie. Ceapa si morcovul se taie felii groase. La fel taiem si feniculul. Legumele se calesc in putin ulei. Se adauga si usturoiul, frunza de dafin, piper verde boabe, boia dulce, sofran, melasa de curmale si se stinge totul cu putin otet. Se adauga apa cat sa acopere legumele si se lasa totul la fiert.

Lintea fiarta se amesteca cu sare, ulei de masline, zeama de lamaie, frunze de fenicul si patrunjel.

Fileurile de randunica de mare se rumenesc intr-o tigaie cu ulei incins – dupa ce am luat tigaia de pe foc. Presam fileurile ca sa nu se stranga prea tare pielea.

Se monteaza fileurile pe o baza de linte verde si peste toate se toarna sosul escabeche fierbinte – ca sa se continue gatirea pestelui.

chec caramelizat

Chec caramelizat cu compot de mere 

  • felii de chec
  • mere
  • 2 oua
  • 50 gr zahar
  • 250 ml smantana
  • 250 ml lapte

Batoanele/feliile de chec se tin putin la frigider pentru a fi mai ferme. Facem un compot de mere: in apa cu zahar si coaja de lamaie punem la fiert pentru cateva minute bucatele de mere, cu tot cu coaja.

Batem ouale cu zaharul si adaugam smantana si laptele. In aceasta baza vom inmuia batoanele de chec si le vom praji usor, apoi le trimitem la cuptor sa se rumeneasca.

Inainte de servire bastonasele de chec se presara cu zahar si cu ajutorul unei torte (sau la grill) se caramelizeaza. Se serveste cu mere din compot si inghetata de vanilie.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 6 mai 2017: Sos escabeche cu randunica de mare | Chec caramelizat