Uleiul obtinut prin presarea la rece este, dupa cum ii sugereaza si numele, rezultatul strivirii cu ajutorul unei prese mecanice a semintelor, a fructelor sau a plantelor. Acest proces exclude folosirea altor substante chimice daunatoare – cum ar fi hexanul, implicat in procesul de obtinere a uleiului extras chimic, golit de substante nutritive.

Ce inseamna presare la rece ?

Pocesul de presare inseamna implicit frictiune, fenomen ce degaja caldura astfel incat proprietatile nutritive ale semintelor pot fi alterate.

Presarea la rece se face prin controlarea temperaturii care este tinuta la un nivel cat mai scazut. De aceea, uleiurile obtinute prin presare la rece sunt considerate a fi unele de calitate superioara, naturale, sanatoase.

Avantajele uleiului obtinut prin presare la rece

Aroma

Prin presarea la rece, uleiul isi pastreaza substantele volatile. Prin urmare, gustul semintelor, al plantelor sau al fructelor din care a fost extras este pregnant.

Aspect/culoare

Culoarea uleiului este una naturala fiind caracterizata de galben-auriu, cu o vascozitate mai ridicata fata de cel rafinat.

Dezavantaje

Termenul de valabilitate este de aproximativ 12 luni, datorita faptului ca nu este tratat termic. Pastreaza-l la loc racoros, la temperatura mai mica de 20 grade Celsius, ferit de razele soarelui.

Cum folosesti uleiul obtinut prin presare la rece?

Daca ai ales un ulei obtinut prin presare la rece, ai ales sanatate. Asadar, locul lui este in salate sau in sosuri pregatite la rece, pentru a le completa savoarea cu aroma delicata a semintelor din care a fost extras.

Ai aici cateva idei de sosuri si dressinguri pe care le poti pregati acasa folosind uleiuri obtinute prin presare la rece.

In functie de punctul de ardere il poti folosi si pentru a cali legume (uleiul de masline, avocado, nuci) insa evita sa folosesti uleiurile presate la rece (de floarea-soarelui, arahide, migdale, samburi de struguri, susan, soia) pentru prajit pentru ca prin ardere vei obtine grasimi trans care pot creste riscul de boli grave.

Tu ce ulei folosesti in bucatarie ? In Bacania Veche vei gasi cateva uleiuri obtinute prin presare la rece de la furnizorii nostri din tara: Bioloi (ulei bio, exravirgin, obtinut prin presarea la rece a semintelor de floarea-soarelui, de armurariu sau de canepa) si Gramador (ulei presat la rece din seminte de floarea-soarelui).

Citeste si articolul: Cum alegi uleiul de masline?

Text&Foto: Raluca Constantin