De-a lungul secolelor zbucuimate, romul s-a transformat din „bautura dracului” in licoarea rafinata si aromata pe care o cunoastem astazi.
Si povestea lui a inceput cu trestia de zahar, care provenind din Asia, s-a raspandit odata cu noile teritorii cucerite ajungand in Caraibe si Arhipelagul Antilelor.
Iata cateva date din istoria fascinanta a romului!
- Prima mentiune scrisa care atesta existenta trestiei de zahar ne-a ramas de la unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare. Intors dintr-o calatorie pe Eufrat el o descrie ca fiind o planta care „da miere fara ajutorul albinelor si din care se face o bautura tare.”
- Pornind din India, trestia de zahar se raspandeste odata cu expansiunea civilizatiei musulmane in bazinul mediteranean, in toata Africa de Nord, Cipru, Malta si Sicilia.
- Considerat o mirodenie, zaharul incepe sa se vanda pe bani grei in nordul Europei, iar arabii descopera virtutile siropului de zahar care poate conserva calitatile plantelor medicinale.
- In secolul al XIV-lea trestia de zahar incepe sa fie cultivata in Madeira si Insulele Canare datorita conditiilor climatice favorabile.
- In 1493, in cea de-a doua calatorie catre Lumea Noua, Columb aduce din Canare trestia de zahar ce va fi cultivata in Haiti.
- Trestia de zahar ajunge odata cu expansiunea spaniola in Caraibe si Antile, in timp ce portughezii o duc pe continentul Sud-American.
- In 1625, Brazilia devine principalul furnizor de zahar din Europa
De la Kill-devil la Rom
In secolul al XVII-lea fermierii din Caraibe produceau zahar prin zdrobirea trestiei, fierband sucurile rezultate si lasand siropul sa se matureze in vase de lut.
Un lichid vascos, melasa, se scurgea din vase iar ceea ce ramanea era zaharul. La un kilogram de zahar obtinut se aduna o jumatate de kilogram de melasa iar resturile se aruncau in Ocean, producand o mizerie vascoasa.
Pana intr-o zi, cand un sclav a amestecat melasa cu lichidul proaspat stors din trestia de zahar in timpul fermentarii. Un prim pas spre distilare! Asa s-a nascut „kill-devil”, o bautura alcoolica distilata rudimentar, plina de impuritati si cu efecte nocive, care le lua mintile sclavilor.
Insa, pana la sfarsitul secolului al XIX -lea, romul devine o bautura mai rafinata si aromata, gratie modernizarii procesului de distilare. La inceputul secolului XX romul incepe sa fie prezent in cocktailuri si recunoscut ca o bautura fina.
De unde vine numele?
Denumirea de rom a inceput sa fie utilizata odata cu perfectionarea procesului de distilare. Termenul se pare ca vine in latinescul „saccharum” (= trestie de zahar) sau este o prescurtare a englezescului „rumbullion” (= tumult).
Ceea ce stim sigur este ca astazi melasa nu mai este considerata a fi un deseu industrial, iar romul a devenit o bautura de lux, mai ales daca este invechit.
Daca vrei sa gusti un rom de calitate, in Bacania Veche vei gasi cateva sortimente invechite peste 12 ani. Te asteptam la noi in pravalie, pe Barbu Vacarescu 49.
Citeste si: Despre Gin si istoria lui
Info: www.achat-rhum.com, www.britannica.com, wiki
Text&foto: Raluca Constantin