Vara vine cu flori si parfum proaspat. Ca sa ne bucuram de aromele ingredientelor de sezon si in farfurie, Chef Nico Lontras a pregatit la Sanatatea in Bucate un desert cuceritor, marca #nouabucatarieromaneasca: clatita cu malai si flori de salcam.

Vezi si alte retete gatite de Chef Nico Lontras: Alivanca | Salau impresurat cu bob

Clatita cu malai si flori de salcam
Clatita cu malai si flori de salcam. Foto: Raluca Constantin

Clatita cu malai si flori de salcam

  • lapte
  • 1 lingura malai
  • 2 linguri faina
  • 1 ou intreg
  • 3 linguri de zahar
  • 500 ml apa
  • 1/2 kg muguri de brad
  • 3 linguri branza de vaci
  • smantana fermentata
  • capsuni/cirese proaspete pentru decor

Pune la fiert 500 ml apa cu 500 gr muguri de brad. Lasa pe foc sa scada pana ce ai un sirop gros si parfumat. Lasa-l la racit.

Intre timp, pregateste clatita. Amesteca intr-un bol faina si malaiul si adauga ouale, zaharul. Amesteca bine apoi toarna lapte pana ce obtii o consistenta de smantana groasa. Adauga florile de salcam.

Unge o tigaie cu unt si toarna in ea compozitia de clatita. Coace pe ambele parti. Vei obtine o clatita mai groasa … mai mult spre pancake.

Intr-un bol, amesteca branza de vaci cu siropul de muguri de brad (pune in functie de cat de dulce vrei sa fie). Poti amesteca siropul ramas cu apa minerala si sa te bucuri de o bautura fresh, langa clatita de sezon. Pentru culoare, Nico a adaugat si niste bucati de capsuni liofilizate.

Pentru topping, amesteca smantana cu o lingurita de miere.

Din clatita mare decupeaza cu ajutorul gurii unui pahar 2-3 forme rotunde. Deasupra aseaza crema de branza de vaci, decoreaza cu smantana, capsuni si cirese proaspete.

Incearca si reteta de: Panna cotta cu rubarba 

Urmareste interviul cu Nico Lontras din seria ChefTalks pe canalul de YouTube Marius Tudosiei.