Cardamom este numele unei mirodenii ce parfumeaza deopotriva preparate dulci si sarate. Folosit cu precadere in India si Orientul Mijlociu, cardamomul poate fi utilizat macinat sau pastai intregi.

In varianta macinata se regaseste in mixul Garam Masala folosit pentru asezonarea carnurilor sau in bauturi calde – cafea turceasca si masala chai.

De unde vine Cardamomul?

Se spune ca una dintre mirodeniile ce se cultivau in celebrele gradini suspendate ale Semiramidei era cardamomul. Arbustul de cardamom este cultivat acum in India unde este considerat a fi „regele condimentelor”, dar si in Sri Lanka, Guatemala, Mexic, Indonezia si in alte zone din Asia.

Pastaile de cardamom provin de la planta Zingiberaceae, din familia ghimbirului si in functie de specie, difera ca marime si culoare. Exista cardamom negru, verde si alb. Cel verde este folosit in bucataria europeana iar bucataria indiana si asiatica utilizeaza in general cardamom negru.

Cardamomul verde are o aroma fresh, de lamaie si menta. Este cea mai raspandita varietate pe care o vei regasi in supermarket si este alegerea perfecta pentru deserturi.

In tarile nordice cardamomul verde este folosit pentru a da o nota picanta muraturilor si pentru a aromatiza conservele din peste.

In Orientul Mijlociu cardamomul verde este nelipsit din cafea si tot felul de alte bauturi, deserturi si uneori este folosit chiar si in aluaturi de paine.  Incearca reteta de Masaman Curry

Cardamomul negru are pastai mai mari, de culoare inchisa si o aroma mai puternica de menta si de fum, ceea ce il face mai potrivit pentru preparate sarate. Se cultiva in Himalaya.

Cardamomul alb nu este atat de intens ca aroma. Este cultivat in zonele tropicale India, Malaezia, Costa Rica.

Intreg sau macinat?
Ideal este sa folosesti pastaile de cardamom intregi, usor zdrobite cu lama cutitului. Adauga-le in mancarurile pe care le gatesti pentru a te bucura de o aroma proaspata mai puternica, insa scoate-le din tigaie la finalul gatirii. E destul de neplacut sa musti dintr-o pastaie de cardamom.
In varianta macinata, cardamomul pierde mult din aroma, insa poti macina semintele acasa, chiar inainte de a-l adauga in mancare. Invelisul/pastaia o poti pastra pentru a da aroma cafelei.
Cardamomul se completeaza bine cu scortisoara, nucsoara si cuisoarele in deserturi si bauturi de iarna. Incearca-l si cu fructe. Caisele, merele, perele si prunele merg de minune cu aroma cardamomului. Incearca reteta de Pere posate in must
Alte curiozitati despre cardamom: 
Pastaile de cardamom pot fi mestecate pentru o respiratie mai proaspata si ajuta la digestie.
Arabii considera cardamomul planta iubirii si ii lauda virtutile afrodisiace.
Cardamomul contine uleiuri volatile ceea ce il face un ingredient de pret in industria cosmetica.
Citeste si despre: Mahleb
Sursa info: www.thespruceeats.com, www.thekitchn.com
Sursa foto: www. pixabay.com
Text: Raluca Constantin