Mahleb, mahalab, mahlab, mahlebi or mahaleb. Toate aceste denumiri se refera la acelasi condiment, pe cat de ciudat ca denumire, pe atat de minunat in prajituri.

Mahleb este o pudra obtinuta din samburii unei specii de cires (St Lucie’s Cherry) ce creste in zona Mediteraneana. A fost folosit la inceput in industria parfumurilor in Orientul Mijlociu si Turcia, apoi a devenit popular in patiserie. Acum, cel mai mare producator de mahleb este Iran, urmat de Turcia si Siria.

Are un gust amarui, asemenea migdalelor amare, o aroma intensa de cirese, migdale si trandafiri.

Cum folosesti mahleb?

Isi gaseste locul perfect in produse de panificatie si patiserie, dar si in orez cu lapte si chiar creme brulee, sau in deserturi cu fructe uscate si miere. Este un condiment intens folosit in retete de biscuiti si fursecuri pentru Craciun.

Pentru ca aroma si amareala sunt destul de puternice, se recomanda a fi folosit cu atentie. O jumatate de lingurita la 2 cani cu faina (500 g) este suficient cat sa ai un preparat parfumat cu inconfundabilul mahleb.

Cum il gasesti in alte tari:

Franta: mahaleb
Germania: Mahaleb
Italia: mahaleb
Spania: mahaleb
Grecia: mahiepi
Tarile arabe: mahlab, mahleb

Incearca reteta lui Ottolenghi: Persian love cake!

Citeste si despre: Tamarind

Sursa info: theepicentre.com