Gault&Millau a lansat la finalul anului 2018 prima editie a ghidului dedicata vinurilor romanesti. Ghidul Gault&Millau de vinuri romanesti 2019 include 152 de vinuri de la 63 de crame, evaluate folosind metodologia internationala Gault&Millau.
22 de vinuri romanesti au obtinut un scor de +90 de puncte, printre care vinuri rosii, albe, rosé si dulci, realizate din soiuri internationale, dar si autohtone. Pe cele mai multe le gasiti si in Bacania Veche (Barbu Vacarescu 49) si in pravalia online.

Cel mai mare scor al unui vin romanesc in clasamentul Gault&Millau este de 94 de puncte din 100, pentru „Smerenie 2016“ de la crama Oprisor, care a primit si premiul pentru Cel mai bun vin rosu.

Dintre cele 152 de vinuri de la 63 de crame locale incluse in selectia 2019, 130 de vinuri sunt in segmentul principal iar 22 de vinuri POP, acoperind astfel o gama extinsa de soiuri, metode de vinificatie, regiuni geografice si ani de productie.

Scorurile minime de intrare in Ghidul Gault&Millau de vinuri romanesti 2019 au fost de +80/100 pentru vinurile POP (accesibile, cu un raport bun calitate/pret, pret sub EUR 10) si +84/100 pentru segmentul principal din ghid (productie recenta & etichete mai vechi).

Gault&Millau este un ghid independent al restaurantelor. Pana in prezent, conceptul Gault & Millau s-a raspandit in douazeci de tari, fiind un punct de referinta in gastronomie pe toate continentele, iar pe 20 octombrie 2017 s-a lansat oficial si in Romania.

Sursa info: Gault&Millau