Astazi la Sanatatea in Bucate se pregatesc doua retete speciale, din doua bucatarii diferite ale lumii: crème brûlée chiar dupa reteta lui Escoffier si un curry delicios, cu carne de vita: massaman Curry.

Crème brûlée

Ingrediente:

  • 900 gr smantana
  • 150 ml lapte
  • 240 gr galbenusuri
  • 100 gr zahar fin
  • 3 pastai vanilie
  • 150 gr zahar din trestie pentru top

Vanilia se infuzeaza 10 minute in laptele fierbinte dupa care laptele se lasa sa se racoreasca. Laptele racorit se amesteca cu smantana. Galbenusurile si zaharul fin se freaca pana ce se transforma intr-o crema fina si apoi aceasta crema se amesteca cu laptele si smantana. Se trece totul printr-o sita pentru a avea o compozitie cat mai fina. Compozitia se pune in ramekinuri care se aseaza intr-o tava cu apa. Apa trebuie sa acopere cam un sfert din ramekin. Se da tava la cuptor timp de o ora si jumatate in cuptorul incalzit la 90C. Celebra crusta de caramel se obtine dupa ce crema deja s-a racit, prin arderea zaharului brun cu arzatorul.

Massaman Curry

massaman

Ingrediente:

  • 250 gr carne de vita
  • 3 linguri de alune crude intregi
  • 1 l apa
  • un cartof
  • o lingura de ulei
  • 3-4 linguri de Massaman Curry Paste (reteta mai jos)
  • 500 ml lapte de cocos
  • 6 seminte/pastai de cardamom
  • un bat de scortisoara
  • doua linguri de sos de peste
  • o lingura de zahar de palmier
  • doua linguri de tamarind water
  • o ceapa

Toate ingredientele trebuie pregatite: cartofii opariti, laptele de cocos, pasta de tamarind, carnea de vita fiarta impreuna cu alunele crude.

Uleiul de gatit (ulei vegetal sau ulei susan + ulei de soia) se incinge. Pasta de curry (Massaman Curry Paste) se adauga in uleiul incins, ceapa taiata in bucati mari se pune si ea in tigaie si deasupra se toarna partea lichida a laptelui de cocos. Se amesteca si se lasa impreuna la foc mare. Se adauga sosul de peste si carnea fiarta impreuna cu alunele. Inimile de bambus se taie in bucati destul de mari, pe lung. Se adauga si pasta de tamarind si apoi piper alb si pastaile de cardamom verde, maruntite in mojar.

Se amesteca si se lasa pe foc sa se lege toate ingredientele. Spre final se pune zaharul de palmier si cartofii opariti si scursi bine, apoi partea cremoasa a laptelui de cocos.

Massaman Curry Paste

Ingrediente:

  • o lingura de seminte de coriandru
  • o lingurita de chimen indian
  • o lingurita de nucsoara
  • o lingurita de scortisoara
  • o lingurita de cuisoare
  • 120 gr salota
  • 30 gr usturoi
  • un bat de lemongrass
  • o lingura de felii de galangal
  • o lingura de radacina de coriandru
  • o lingura de coaja de kaffir lime
  • o lingura de piper alb
  • 10-15 bucati de chilli rosu uscat
  • o lingura de sare
  • 1-2 linguri de pasta de creveti

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 4 februarie 2017: Creme brulee | Massaman Curry