Numele atat de melodios al tamarindului vine din limba persana de la „tamar-I-hind. In zilele noastre India este cel mai mare producator de tamarind. Fructul acesta exotic provine de fapt din Africa si creste in arbori inalti din familia fabaceae (din care fac parte si mazarea si fasolea) care se presupune ca ar emana vapori otravitori. Asta ar explica faptul ca in jurul arborilor de tamarind nu creste vegetatie.

Tamarindul produce o multime de pastai lungi, maronii, asemanatoare celor de fasole, dar mai bombate si cu coaja crocanta. Are seminte mari, lemnoase, inconjurate de o pulpa lipicioasa de culoare inchisa si acrisoara la gust. Dupa recoltare, pastaile de tamarind pot fi procesate, conservate de cele mai multe ori in sirop de zahar sau in sare, insa evident, conservarea le reduce din proprietatile nutritionale. Daca gasiti tamarind proaspat, il puteti pastra fara probleme in frigider timp de cateva luni.

Tamarindul are o buna reputatie ca leac, inca din timpurile antice. Se spune ca printre beneficiile lui se numara si acela de a usura discomfortul stomacal si de a ajuta digestia, fiind ideal ca laxativ. Preparate cu tamarind sunt folosite si in cazul febrei, a durerilor in gat, a reumatismului . Uscate sau fierte, frunzele si florile de tamarind trateaza conjunctivita sau inflamatiile articulatiilor.

Pulpa lipicioasa de tamarind contribuie la o dieta sanatoasa, bogata in fibre. 100 de grame de tamarind contin 36% tiamina (sau vitamina B1), 35% fier, 23% magneziu si 16% fosfor din doza zilnica recomandata. Alti nutrienti: calciu, vitamina C, niacina (sau vitamina B3). Tamarindul mai contine si acid tartric care are o puternica actiune antioxidanta.

Foarte popular in bucataria indiana si asiatica, tamarindul se regaseste in sute de retete de la cele mai simple, la cele mai elaborate. Din pulpa de tamarind poate fi facut gem sau siropuri pentru diverse deserturi.

Indienii il folosesc intr-o reteta simpla de bautura racoritoare “Imli Panni” iar in Asia pulpa de tamarind este folosita pentru a face bombonele rotunde, date prin zahar. In Mexic agua de tamarindo e o bautura foarte populara obtinuta din pulpa de tamarind, apa si zahar. In Europa a ajuns ca ingredient principal in reteta de sos Worcestershire. Aciditatea naturala a tamarindului il face sa fie ingredientul ideal in marinade, pentru ca inmoaie, fragezeste carnurile.

Marius a folosit tamarind intr-o reteta grozava de Massaman curry. Vedeti reteta sambata asta, de la 12.30, pe Digi24, la Sanatatea in Bucate

Surse info: foodfacts.mercola.com, huffingtonpost.com, Wiki