Gabriel si Mihai sunt frati gemeni. Si mai au ceva in comun: sunt ingineri agronomi,  specialisti in agricultura ecologica. Amandoi au o experienta bogata in cultivarea hranei sanatoase si, prin 2012, si-au propus “sa creasca legume cu carte”.

Si pana acum au reusit. Au pus bazele unui proiect ce crede in agricultura urbana, in sanatatea mediului si a oamenilor – Ecokult.

Gabriel se prezinta ca artist, cercetator si vizionar. Mai are putin si va fi Doctorand al Facultatii de Biotehnologii, pe „Asocierea speciilor si utilizarea biopreparatelor in agricultura ecologica”.  Mihai are specializare in „Managementul și Conservarea Biodiversitatii”.

mangold4
Ce face Ecokult?

Ecokult combina toate tehinicile agriculturii ecologice pentru a obtine produse sanatoase intr-o mainera durabila, cu impact pozitiv asupra mediului si biodiversitatii existente.

Altfel spus, telul fratilor Corbu este sa ne ajute sa ne reintoarcem la cultivarea traditionala insa cu o abordare contemporana, cultivand varietati si specii mai putin cunoscute in Romania.

Sunt cativa ani buni de cand cei doi frati incearca sa-i trezeasca pe romani la disciplina hranei sanatoase si de sezon.

Legumele cultivate de ei (slava Domnului!) nu sunt perfecte. Dar nici nu e vorba despre perfectiune aici, ci despre atentia cu care sunt selectionate si crescute exclusiv in sistem ecologic. Unde? In Dumbravesti, Prahova, la ferma Ecokult.

Terenul a fost al unui CAP timp de 35 de ani, apoi alti 15 in care a fost abandonat, nelucrat. Din toamna anului trecut baietii l-au pus din nou la treaba. Momentan cultiva 154 de specii de plante si 320 de varietati pe 4 hectare din cele 15 pe care le au. Au doar 4 angajati permanenti care ii ajuta cu lucrul in sere. Sunt oameni de-ai locului, putini dar vrednici. Si vorba cu oamenii care sfintesc locul nu a fost nicicand mai potrivita.

Toate roadele pamantului de la ferma Ecokult completeaza piata cu unele specii de legume si verdeturi inca putin cunoscute in Romania. Noi am prins colectia de primavara: doua tipuri de pak choi, mangold, trei tipuri de kale (dintre cele peste 30 de varietati de kale, ei cultiva acum 4), cateva tipuri de salata, macris, spanac, rucola, usturoi, ridichi, ceapa verde.

Citeste si articolul despre Kale 

La sectorul de plante aromatice este si mai mare bogatie. De exemplu, dintre cele 40 de specii de busuioc, baietii cultiva 21 – printre ele: busuiocul napoletano sau busuiocul salata, busuiocul tailandez, busuiocul genovez.

Afla si povestile altor tineri agricultori: Bio Salati din Gradina Ursului, Buniol

Ce inseamna plante crescute in sistem ecologic? 

Este vorba de un intreg ecosistem, creat cu atentie, in care daunatorii ajung sa nu mai fie o problema. Caci, a nu folosi pesticide, a intelege si a respecta natura este o mica parte dintr-un sistem inteligent, natural.

Practic, atunci cand nu se folosesc biopreparate, armele naturale impotriva daunatorilor de pe anumite culturi sunt plantelele aromatice. Dupa acelasi model, se abate atentia de la o anumita planta cu o alta mult mai iubita de daunatori.

“Folosim biopreparate si ne folosim de plante pentru a alunga daunatorii. De exemplu, si vanata si cartoful sunt iubite de gandacul de Colorado insa dintre cele doua, vanata e preferata. Ce e de facut? Plantam vinete “de sacrificiu” langa cultura de cartofi.”, spune Gabriel.

Cei doi frati se trezesc in fiecare zi de la 4 dimineata. Poate parea inspaimantator pentru oricine, insa culturile necesita rabdare, atentie si timp, caci totul trebuie inteles si armonizat cu natura pana la detalii de finete. Urmatorul lor plan este sa creasca si animale la ferma.

L-am intrebat pe Gabriel care este partea cea mai grea a cultivarii:  “Sa intelegi, atunci cand ajungi intr-un loc deja populat de vietati, ca invadatorul esti tu.”

Sanatatea in Bucate5
Cu verdeturi de sezon de la Ecokult am gatit zilele astea: midii cu un mangold grozav, supa crema de cartofi copti cu kale, pak choi cu ghimbir si paste cu kale. Vezi retetele!

supa crema de cartof copt&kale
In curand veti gasi legumele si verdeturile de la Ecokult si la Bacania Veche si Bacania Veche the Charity Shop.