Bacania Veche

Bio Salati din Gradina Ursului – din dragoste pentru pamant si oameni

Ramona Aparaschivei este tanara care in 2008 a pus bazele proiectului Bio Salati din Gradina Ursului. Desi nu parea sa fi mostenit neaparat dragostea de pamant, acum a ajuns sa gestioneze impreuna cu fratele sau doua ferme acreditate ecologic. S-a mutat din centrul Bucurestiului in Tunari unde-i place la nebunie si nu s-ar mai intoarce la viata din oras.

Ramona Aparaschivei
Totul a inceput in 2011 cand tatal Ramonei si al lui Bogdan, pasionat de agricultura, a plantat o livada de 5 000 mp in Tunari si a cumparat vreo 20 ha de teren in Botosani.

In 2011, livada deja dadea rod serios si am inceput sa ma gandesc ce as putea face cu fructele, pentru ca, oricate am fi consumat si facut noi cadou, ramaneau sute de kg. Asa am facut pagina de facebook, prin intermediul careia am gasit multi clienti doritori de produse agricole fara chimicale. Pentru ca peste 90% dintre clienti sunt parinti de copii pana in 10 ani, preocupati de alimentatia micutilor lor, am hotarat sa ne certificam ecologic, ca o garantie in plus a produselor noastre.”, spune Ramona.

La Ferma din Botosani livada de pomi fructiferi se intinde pe un hectar, pe alte 4 hectare sunt legume, cereale si plante de nutret certificate ecologic.

Solariile cu legume se intind pe suprafete mari, iar pamantul este „ajutat” cu balegar combinat de la mai multe feluri de animale, decocturi de plante si rumegus (o inventie proprie). N-au vazut nici ele picatura de ingrasamant chimic, pesticide sau alte substante folosite in agricultura moderna.

Tot acolo cresc si porci Mangalita, rate si gaini. Toate zburda libere prin ferma inconjurata pe doua laturi de padure iar ferma de pasari si animale urmeaza sa intre in conversie eco. Din Botosani pleaca si ulei de floarea soarelui presat la rece, malai, faina.

Ferma din Tunari  este profilata pe pomi fructiferi plantati de tatal Ramonei. Sunt 5.000 mp cu ciresi, visini, caisi, meri, pruni, peri.  Surse pentru gemuri, dulceturi, magiun, siropuri, compoturi – si cu si fara zahar. Ba chiar si acreala pentru ciorbe din corcoduse 🙂

1011176_363720303755434_2027428866_n 10155823_494387087355421_1283121298_n
In ziua in care ne-am intalnit, Ramona ne-a adus niste caise patate dar extraordinar de parfumate si gustoase. „Asa a fost anul.”

Am intrebat-o pe Ramona care este cea mai mare problema cu care se confrunta in calitate de fermier:

Problema majora este gasirea fortei de munca. Foarte multi localnici au preferat sa plece in Spania si Italia si sa munceasca in conditii dificile cate 12 ore pe zi pentru 1000 de euro. La noi ar fi avut un contract de munca si ar fi muncit cate 8 ore pe zi, cu pauza. Plus ca ar fi fost impreuna cu familia. A doua problema este ca atunci cand gasim oameni care sa ne ajute cu munca pamantului e greu sa-i facem sa inteleaga ca trebuie sa cultivam si sa ingrijim plantele fara sa folosim substante chimice. De exemplu, pentru multi piatra vanata este doar „un praf de piatra cu care stropea si bunica”. De fapt, piatra vanata folosita in mod traditional in agricultura la stropitul vinetelor, al tomatelor sau al pomilor fructiferi este sulfat de cupru, o substanta extrem de periculoasa, interzisa in UE din anul 2007 si in Romania din anul 2008. Ea produce mutatii genetice, epilepsie, depresie, anxietate, tulburari de dinamica sexuala, infertilitate.

Ca si in cazul altor ferme in conversie ecologica sau deja acreditate ecologic (Ecokult, Buniol), la Bio Salati din Gradina Ursului, in functie de sezon, productia este asa cum o da mama natura. La jumatatea lui iulie oferta era tare bogata: rosii, ardei, ardei iuti, vinete, ceapa, usturoi, cartofi, mangold, fasole verde, dovlecei, salata, morcovi, telina, sfecla, ierburi aromatice (tarhon, patrunjel, leustean, marar, rozmarin, busuioc).

Rosiile de la Bio Salati din Gradina Ursului ating greutati record. Sunt gustoase si zemoase. Si … imperfecte. Exact ca-n copilarie. Ramona le transforma si in  suc de rosii, suc de rosii cu busuioc sau intr-un amestec de legume pentru supe, de mare ajutor in bucatarie. Pana la urma este mare pacat sa nu folosesti tot ce-ti da pamantul.

Pe Ramona o puteti vedea gatind cu fructele din livada, la Sanatatea in Bucate: tarta cu mere, gem de prune si caise si acreala de corcoduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *