
Tarta cu mere | Gem de prune si caise
Ramona Aparaschivei de la Bio Salati din Gradina Ursului a fost la Sanatatea in Bucate cu fructe de sezon de la ea din livada. Ne-am jucat cu trei retete foarte simple, cu aromele verii: tarta cu mere, gem de caise si prune, acreala de corcoduse.

- mere
- zeama de lime
- zeama de portocale
- zahar brun
- zahar pudra
Pentru blat:
- 250 gr faina
- 4 oua
- 100 gr zahar
- cuisoare
- scortisoara
- piper roz
- praf de copt
- pastaie de vanilie
Merele se taie in bucati, cu tot cu coaja si se stropesc cu zeama de portocala si lime. Se presara zahar brun si se lasa sa se odihneasca. Intre timp pregatim blatul: ouale se bat spuma, intregi, cu zahar, apoi se incorporeaza faina cu praful de copt. Scortisoara se razuieste, cuisoarele, piperul roz si o bucatica din pastaia de vanilie se macina in mojar si se amesteca cu merele taiate. Merele se aseaza intr-o tava, deasupra se toarna aluatul. Se da la cuptor la 180 de grade. Dupa ce se racoreste putin se presara zahar pudra.
Gem de caise si prune
- caise
- prune
- cotoare de mar
- piper roz
- zahar
- boabe de cafea
- scortisoara
Se scot samburii de la caise si prune si punem toate fructele impreuna cu cotoarele de la merele pe care le-am folosit la tarta, intr-un vas pe foc. Adaugam si zahar, piper roz, scortisoara si boabe de cafea. Lasam vasul pe foc si amestecam pana se leaga gemul.

- corcoduse
- apa
Corcodusele se fierb in apa ~20 de minute. Se dau prin sita ca sa obtinem un piure subtire. Il punem in borcane pe care le sterilizam si avem oricand la indemana o acreala pentru ciorbe.

Lasă un răspuns