Claudia Rugina este avocat si iubeste rosiile.  Nu e singura cu o astfel de pasiune, dar cu certitudine e singura care le uda cu ceai de urzici si de coada calului 🙂

Ah, le mai stropeste si cu lapte si cenusa. Da. Nu cu piatra vanata, pentru ca tomatele de la Buniol sunt crescute sanatos.

Buniol a aparut in 2012. Claudia invata pe atunci pentru examenul de barou si i s-a facut pofta de suc de rosii. Si asa i-a venit ideea sa cultive rosii savuroase. Trei ani mai tarziu i s-a dus vestea ca e „avocata care cultiva tomate cu ceai”.

Clientii au venit din ce in ce mai multi ceea ce le-a confirmat Claudiei si familiei ei ca nu sunt singurii care si-au dorit sa recupereze gusturile autentice, pe cale de disparitie. Investitia a fost minima. Familia Claudiei avea deja un teren de 500 mp in satul Topolița, judetul Neamt, au facut rost de seminte si cu multa munca si rabdare treaba a inceput sa mearga.

Acum Buniol isi rasfata clientii cu 120 de soiuri de tomate de forme, culori si gusturi diferite: acide, sarate, dulci, echilibrate si chiar fade. Unele pentru consum in stare proaspata, altele, cum este soiul San Marzano, special pentru sosuri.

san marzano
Este important sa realizam ca pur si simplu unele varietati au scopuri precise si doar folosite ca atare isi dezvaluie adevaratul potential.„, spune Claudia.

Culturile de tomate sunt crescute cu drag si multa munca iar rezultatul vine dupa 5 ani de studiu, incercari si esecuri.

Au fost momente de reala dificultate. Acum doi ani eram in stare sa scot din pamant jumatate de cultura deoarece credeam ca s-au imbolnavit cand de fapt era doar arsura solara. Acum trei ani a pierit toata cultura din cauza manei. Anul trecut am descoperit ca toate plantele erau scoase din pamant de o familie de cartite si asta datorita faptului ca plantele ne-au aratat ca sufera, ca ceva nu este in regula. Succesul nostru in gradina implica cheltuieli cuantificabile (seminte, tevi, sarma, energie electrica) dar si cheltuieli necuantificabile (timp, efort, cunostinte, implicare, vointa si, da, foarte multa dragoste pentru plante).„, povesteste Claudia.

buniol cover
Cum sunt tomatele de la Buniol?

  • nu sunt hibrizi
  • provin din seminte reutilizate in fiecare an de generatii
  • nu sunt stropite cu insecticide, pesticide si alte prafuri nocive pentru sol si planta
  • sunt stropite cu lapte, bicarbonat de sodiu, cenusa si macerat de usturoi
  • sunt udate in fiecare saptamana cu infuzie de urzica si coada calului
  • cresc alaturi de galbenele si busuioc pentru a fi protejate de daunatori
  • sunt crescute in armonie, in camp deschis sub soarele de vara

Bucura-te de rosii gustoase gatind acasa. Ai aici cateva retete: Gazpacho, Rosii umplute , Supa crema de rosii coapte, Mancare de rosii cu marar

Afla si povestile altor tineri agricultori: Ecokult, Nasul Rosu, Bio Salati din Gradina Ursului.

Sursa info&foto: buniol.ro, https://www.facebook.com/buniol.tomatoes/