Kale este un super aliment, din pacate (inca) destul de putin cunoscut in Romania, desi cei cativa fermieri care o cultiva deja la noi spun ca nu este o planta pretentioasa.

Kale, sau varza de frunze, apartine familiei cruciferelor, ca si broccoli, conopida, gulia, ridichile. Face parte din grupul acefal – nu formeaza capatana.  In functie de soi, are frunzele mai mult sau mai putin gofrate. Exista peste 30 de varietati de kale insa soiul cel mai rezistent la daunatori este Cavolo Nero.

Aceasta varza speciala este o sursa excelenta de vitamina C – contine mai multa vitamina C decat o portocala (67g de varza Kale contine 134% din doza zilnica recomandata de vitamina C. De asemenea, este o sursa grozava de vitamina K, vitamina B, vitamina E , fier, luteina, mangan, fosfor, betacaroten, antioxidanti, potasiu, magneziu, proteine, foarte bogata in fibre, are un continut mic de calorii si inhiba absorbtia de iod in organism.

Consumul regulat de Kale protejeaza organismul impotriva cancerului, intareste sitemul imunitar si incetineste procesul de imbatranire.

De incercat o supa crema de kale cu cartofi copti!

Cine cultiva kale in Romania

Noi stim doua ferme care cultiva plante in sistem ecologic: Ecokult si Biodumbrava 

Citeste si: Ecokult – local, verde&fresh

Putina istorie 

Prin Evul Mediu, kale era unul dintre cele mai cunoscute si consumate tipuri de vegetale din Europa. Unele soiuri ale acestei plante existau deja in secolul IV inainte de Hristos.

Fizicianul si botanistul Dioscoride mentiona in scrierile sale despre virtutile binefacatoare ale plantei, printre care aceea de a trata problemele digestive.

supa crema de cartof copt&kale
Cine si cum mananca varza kale in Europa 

In Olanda, exista un fel de mancare traditional, de iarna, numit: „boerenkoolstamppot” – un mix de kale si piure de cartofi, uneori servit cu bacon sau carnati afumati.

In Italia, soiul cavolo nero este un ingredient dintr-o supa groasa, taraneasca, din Toscana – „ribollita” – ce contine si paine uscata, boabe de fasole, morcovi, mangold, telina, cartofi si ceapa.

Germania – in zona de nord exista un intreg cult al acestei plante. Intre lunile octombrie si februarie se organizeaza tururi (Kohlfahrt) pe la hanurile din zona unde se servesc numai mancaruri cu kale. Exista chiar festivaluri dedicate acestei plante, unde sunt desemnati Regele sau Regina Kale.

Soiul cret este folosit in Danemarca si in unele parti ale Suediei pentru „långkål” un preparat facut din kale fierte si stoarse, gatite cu smantana, piper si indulcite cu zahar.

In Portugalia, „caldo verde” este o supa cu cartofi piure, kale maruntite, ulei de masline si sare. Poate fi servita cu felii subtiri de carnati picanti.

In Turcia se mananca adesea supa de kale, sarmale invelite in frunze de cale sau sote.

Citeste si despre mangold 

Surse info: wiki, agrointel.ro