Mangold (sfecla elvetiana sau sfecla de petiol si frunze) este o excelenta sursa de vitamine si minerale, din ce in ce mai cultivata si in Romania. Nu este deloc pretentioasa si este profitabila pe suprafete mici.

Denumirea provine din germana – de la mangold (sfecla) wurzel (radacina). In functie de soi, mangoldul poate avea tija rosie, galbena sau verde.

Consumat proaspat sau gatit, mangoldul este plin de beneficii pentru sanatate. Contine o cantitate mare de fibre si proteine ce stimuleaza digestia. Frunzele de mangold sunt excelente in diete pentru ca au doar 27 de calorii/100 de grame si sunt satioase. Mai mult, contin si antioxidanti, luteina, beta-caroten, calciu, magneziu si vitamina K – esentiale in sustinerea sanatatii oaselor. Se recomanda a fi consumat de catre femeile insarcinate pentru dezvoltarea fatului si mai apoi pentru a stimula lactatia.

Se poate consuma in salate, sucuri sau in diferite mancaruri, gatit ca spanacul.

Cine cultiva mangold in Romania

Noi stim doua ferme care cultiva plante in sistem ecologic: Ecokult si Biodumbrava 

Citeste si despre kale