Mangold (sfecla elvetiana sau sfecla de petiol si frunze) este o excelenta sursa de vitamine si minerale, din ce in ce mai cultivata si in Romania. Nu este deloc pretentioasa si este profitabila pe suprafete mici.

Denumirea provine din germana – de la mangold (sfecla) wurzel (radacina). In functie de soi, mangoldul poate avea tija rosie, galbena sau verde.

Consumat proaspat sau gatit, mangoldul este plin de beneficii pentru sanatate. Contine o cantitate mare de fibre si proteine ce stimuleaza digestia. Frunzele de mangold sunt excelente in diete pentru ca au doar 27 de calorii/100 de grame si sunt satioase. Mai mult, contin si antioxidanti, luteina, beta-caroten, calciu, magneziu si vitamina K – esentiale in sustinerea sanatatii oaselor. Se recomanda a fi consumat de catre femeile insarcinate pentru dezvoltarea fatului si mai apoi pentru a stimula lactatia.

Se poate consuma in salate, sucuri sau in diferite mancaruri, gatit ca spanacul.

Incearca reteta de mangold cu midii.

Cine cultiva mangold in Romania

Noi stim trei ferme care cultiva plante in sistem ecologic: Nasul RosuEcokult si Biodumbrava 

Citeste si despre Kale